Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

NR SR: Učená spoločnosť SR združujúca vedecké osobnosti sa nezriadi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zákon mal okrem zriadenia inštitúcie aj definovať jej úlohy a úlohy jej členov.

Bratislava 16. júna (TASR) - Učená spoločnosť SR ako inštitucionálne nezávislá organizácia združujúca vedecké osobnosti sa nezriadi. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli návrh zákona o Učenej spoločnosti SR, ktorým sa mal upraviť aj zákon o Slovenskej akadémii vied (SAV).

Zákon mal okrem zriadenia inštitúcie aj definovať jej úlohy a úlohy jej členov. Predkladatelia pripomenuli, že v roku 2003 bola zriadená Učená spoločnosť SAV ako čestný orgán SAV. "Súčasná učená spoločnosť ako čestný orgán SAV nie je všeobecne na Slovensku, a najmä nie na vysokých školách akceptovaná ako učená spoločnosť reprezentujúca celú vedeckú komunitu a všetky inštitúcie vedy a výskumu na Slovensku. Aj preto zámer inštitucionálne nezávislej učenej spoločnosti priamo podporila aj Rada vysokých škôl," tvrdia.

Argumentovali tým, že pre ďalší znalostný a kultúrny rozvoj Slovenska, jeho konkurencieschopnosť vo svete, ekonomickú prosperitu a pripravenosť čeliť krízam a výzvam, je potrebné "zomknúť najvýznamnejšie tvorivé osobnosti vedy a kultúry v učenej spoločnosti".