Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Vyplácanie rodičovských príspevkov sa neupraví, návrh SDKÚ-DS neuspel

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Viaceré novely zákonov dnes poslanci v Národnej rade neschválili.

Bratislava 31. mája (TASR) – Vyplácanie rodičovských príspevkov sa meniť nebude. Opozičná SDKÚ-DS dnes v parlamente neuspela s návrhom novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorý plénum neposlalo do druhého čítania.

Návrh predložili Národnej rade (NR) SR poslanci zo strany Ľudovít Kaník a Viliam Novotný. Chceli v ňom zaviesť do praxe kritérium, na základe ktorého by mali na príspevok v plnej výške nárok len tie rodiny, v ktorých aspoň jeden z rodičov pracoval minimálne 270 dní za posledné štyri roky. Mohlo by ísť pritom o prerušované formy pracovných úväzkov a počítalo by sa aj štúdium na strednej alebo vysokej škole.

V prípade, že by rodina toto kritérium nesplnila, znížila by sa jej výška rodičovského príspevku o polovicu. Následne by sa mohla kedykoľvek zvýšiť na plnú výšku, ak aj počas poberania príspevku rodina kritérium splní.

Sieťové poplatky sa upravovať nebudú, návrh D. Lipšica neuspel

Daniel Lipšic
Foto: TASR/Martin Baumann
Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic neuspel v parlamente s návrhom na úpravu sieťových poplatkov. Spolu s Janou Žiťnanskou (nezaradená) chcel presadiť novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorá mala podľa predkladateľov priniesť nižšie poplatky za energie. Plénum však návrh pri dnešnom hlasovaní neposlalo do druhého čítania.

"Ak by sa návrh schválil, každá štvorčlenná domácnosť na Slovensku by ušetrila 100 eur na cenách elektriny ročne," odôvodňoval novelu Lipšic. Sieťové poplatky na Slovensku sú podľa jeho slov najvyššie v rámci Európskej únie. Podľa Lipšica je to zodpovednosť nominanta vládneho Smeru-SD Jozefa Holjenčíka, ktorý je šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Dvojica nezaradených poslancov tak chcela v novele ustanoviť, aby súčet cien sieťových poplatkov na Slovensku nikdy neprekročil priemer súčtu sieťových poplatkov v iných členských štátoch Európskej únie. Porovnávali by sa na základe aktuálnych štatistík Eurostatu. Domácnosti, podnikatelia či verejná správa by tak mali spolu ušetriť vyše 500 miliónov eur.

Obchodníci naďalej nebudú môcť vykupovať vratné fľaše, ktoré nepredávajú

Obchod v USA
Foto: TASR/AP
Obchodníci nebudú môcť ani naďalej vykupovať vratné fľaše, ktoré sami nepredávajú. Aj keď sú rovnakého typu ako tie, ktoré obchodník predáva. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes neodobrili návrh novely zákona o neprimeraných obchodných podmienkach z dielne poslancov OĽaNO Mikuláša Hubu a Miroslava Kadúca.

Predkladatelia návrh odôvodňovali tým, že po novom by už ľudia nemuseli chodiť do viacerých obchodov, ak chcú vrátiť väčšie množstvo vratných fliaš rovnakého typu. Pripomínali, že v súčasnosti pre nesúlad zákonov dochádza k tomu, že občan chce vrátiť fľašu, no v obchode ju odmietnu prijať.

"Podľa zákona o neprimeraných obchodných podmienkach dodávateľ môže od obchodníka vykúpiť len toľko vratných obalov, koľko obchodníkovi predal. Preto ani obchodníci nie sú od občanov ochotní prijať viac vratných fliaš, ako vo svojej predajni predali," vysvetlili predkladatelia.

To však podľa nich protirečí druhému zákonu – zákonu o obaloch, v zmysle ktorého sú dodávatelia povinní od obchodníkov odobrať zálohované obaly rovnakého typu bez obmedzenia množstva. Poslanci poukazovali, že zmena zákona by mohla mať pozitívny dopad na životné prostredie. Súčasný stav má totiž často za následok neochotu vratné fľaše vrátiť a tie tak namiesto obchodníkov končia v smetných košoch. Tým sa podľa nich zvyšuje množstvo odpadu, ale aj náklady na jeho spracovanie.

Súbeh dávok zo sociálneho poistenia a hmotnej núdze sa nezavedie

Súbeh dávok zo sociálneho poistenia, čiže materskej, nemocenskej alebo dôchodku s dávkou v hmotnej núdzi sa na Slovensku nezavedie. Plénum Národnej rady (NR) SR dnes neodobrilo návrh novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý pripravil opozičný poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Novela mala podľa poslanca pomôcť ľuďom a rodinám, ktoré celý život pracovali a nie vlastnou vinou sa ocitli v núdzi. Napríklad pri úraze či smrti partnera ostali na hranici chudoby.

Súbeh týchto dávok sa mal týkať len rodín, kde aspoň jeden z rodičov pracoval, no na základe nepredvídateľných okolností prišla rodina o príjem. Novotný to dôvodil tým, že na dávky zo sociálneho poistenia si aj tak pracujúci sami našetrili počas zamestnania, keď platili štátu odvody. "Pracujúca rodina by mala od štátu dostať aspoň také zabezpečenie, ako dostávajú sociálne neprispôsobiví občania, ktorí nikdy nepracovali," skonštatoval opozičný poslanec.