Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Takto reagujú politici na to, že Danka v NR SR odvolávať nebudú

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Funtál

Predseda parlamentu mal dnes čeliť v pléne odvolávaniu z funkcie. Poslanci však neschválili program mimoriadnej schôdze a tak sa rokovanie ani nezačalo.

Bratislava 4. mája (TASR) - Koalícia nie je ochotná zakrývať machinácie lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. Takto odôvodnil podpredseda SNS Anton Hrnko to, že SNS a jej koaliční partneri Smer-SD a Most-Híd nepodporili program parlamentnej schôdze, na ktorej chcela opozícia odvolávať predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) pre kauzu otvárania listov občanov pre poslancov. Práve šéfa národniarov z tejto veci opozícia viní.



Hrnko zdôraznil, že Danko s tým nič nemá. "Po politickej stránke je všetko v poriadku," povedal Hrnko, podľa ktorého šéf parlamentu nedával žiadne príkazy na otváranie listov. Na prípad sa majú novinári podľa neho pýtať úradníkov. Zároveň podčiarkol, že bezpečnostné opatrenia sú tu roky. "Bezpečnosť poslancov je omnoho dôležitejšia ako nejaká paranoja pána Matoviča," zdôraznil.

Glváč: Sú to len dojmy pána Matoviča


"Celý návrh je klamstvo," doplnil podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD). Myslí si, že opozícia prišla s návrhom na odvolanie Danka v snahe prekrývať Matovičove daňové podvody. "V odôvodnení k návrhu sú len dojmy pána Matoviča," poznamenal Glváč.

Poukázal aj na to, že pod návrh sa podpísal Matovič, ktorý tajne nahrával kolegu a zverejnil súkromný rozhovor, Ľubomír Galko (SaS), ktorý ako minister obrany odpočúval novinárov a svoje sekretárky, či Jozef Rajtár (SaS), ktorý podľa Glváča používal bankové výpisy na svoje účely.

Poslanci neschválili program


Predseda parlamentu mal dnes čeliť v pléne odvolávaniu z funkcie. Poslanci však neschválili program mimoriadnej schôdze a tak sa rokovanie ani nezačalo. Celý proces netrval ani päť minúť. Za program hlasovalo len 54 poslancov zo 131 prítomných. Program podporili prítomní poslanci SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, ĽSNS a väčšina nezaradených zákonodarcov. Proti boli kluby Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič 25. apríla vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie kancelára parlamentu Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje uvedené pokyny pre pracovníkov podateľne. Listy sa však mali otvárať aj mesiace predtým.

Sporné body o korešpondencii boli pozastavené


Guspan v reakcii zdôraznil, že nikto zo zamestnancov Kancelárie NR SR ani predseda parlamentu Danko nečíta korešpondenciu, ktorá je adresovaná poslancom. Dôrazne sa ohradil voči Matovičovým obvineniam, ktoré označil za klamstvá. Podľa jeho slov opatrenia súvisiace s korešpondenciou sú v platnosti už roky a sú štandardným nástrojom na základe odporúčaní ministerstva vnútra. Zopakoval, že nariadenie o zaobchádzaní s korešpondenciou prišlo po nových odporúčaniach rezortu vnútra. Sporné body, týkajúce sa zadržiavania vulgárnych listov či pohľadníc a otvárania listov od anonymov a fyzických osôb, boli pozastavené.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa Danka zastal, vyhlásil, že ho podporuje a že Smer-SD nezahlasuje za program mimoriadnej schôdze. Podľa Fica ak pochybil úradník, ten by mal byť potrestaný, ale "vylievanie špiny" na svojho koaličného partnera Danka premiér odmieta. Za iniciovaním schôdze vidí Fico politiku nenávisti. Okrem tej podľa premiéra opozícia nič iné nemá.

Prípad otvárania listov riešilo dnes aj poslanecké grémium. Jeho výsledkom je, že narábanie so zásielkami pre poslancov má dostať nové pravidlá. Hľadanie vulgarizmov v listoch adresovaných poslancom by sa tak viac nemalo diať.

Matovič: Koaliční poslanci ukázali, že pohŕdajú aj vlastným svedomím


Koaliční poslanci Národnej rady SR, ktorí dnes odmietli podporiť mimoriadnu schôdzu NR SR venovanú odvolávaniu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ukázali, že pohŕdajú ľuďmi a Ústavou SR. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.



Podľa jeho slov koaliční poslanci ukázali, že pohŕdajú aj vlastným svedomím, lebo ho kedykoľvek vymenia za príkaz predsedu svojej strany. "Každý zbojník má zbojnícku česť, vojaci majú vojenskú česť a kapitáni kapitánsku. Ale kapitán Andrej Danko kapitánsku česť nemá. Desať dní mlčí, nepovedal jediné slovo, neposlal do médií - prepáčte, zlyhal som, odpustite. Toto nesvedčí o tom, že si tie výložky zaslúži," povedal šéf Obyčajných.

Zároveň tvrdí, že pred dnešnou schôdzou bol Andrej Danko na grémiu, na schôdzu ale neprišiel, nezapísal sa do prezenčnej listiny a nehlasoval. "Takže má absenciu a som zvedavý, ako bude postupovať voči sebe," odkázal Matovič.

Líder OĽaNO-NOVA je presvedčený, že pôvodný príkaz otvárať listy adresované poslancom nebol z hlavy vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana, ale z Dankovej. "Ak niekto spácha takýto atentát na základné ústavné právo na listové tajomstvo, je to hanba. Dnešným dňom predsedníčka ľudskoprávneho výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) žiada o zverejnenie zoznamu všetkých poslancov, ktorým boli otvorené listy. Chceme zistiť, či sa to týkalo len niektorých alebo všetkých," vysvetlil.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) sa domnieva, že Danko zlyhal dvakrát. "Najskôr dovolil, že takýto prípis o zásielkach vôbec opustil kanceláriu Guspana. Potom, keď išiel na dovolenku a nevrátil sa, aj keď si to situácia vyžadovala. Vysvetliť, prečo dovolil pošliapať ústavné právo občanov, je jeho povinnosť. On sa spovedá verejnosti, ktorej listy dovolil otvárať. Preto mal povinnosť sa vrátiť a reagovať," odkázala.

Podľa Ďuriš Nicholsonovej Danko na dnešnom grémiu priznal, že bol na dovolenke, lebo bol unavený z nedávneho summitu predsedov parlamentov krajín EÚ. "Otázka teda je, či je schopný vykonávať túto funkciu," myslí si.

Predseda Sme rodina Boris Kollár je presvedčený, že tu niekto pošliapal práva ľudí. "Preto sme sa k iniciatíve pridali. Mne by stačilo, keby sa ospravedlnili, ale toto som nepočul. Preto tu stojím a chceme to riešiť," avizoval Kollár.

Na ďalšom postupe sa opozícia ešte dohodne. "Koalícia chce, aby bolo po kauze čím skôr. Ale kauza určite neskončila. Je našou povinnosťou zareagovať," dodal Matovič.