Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Blcháč navrhol nepokračovať v rokovaní o vládnej novele

Ján Blcháč, archívne foto. Foto: TASR- Andrej Galica

Szőllős namieta Blcháčov návrh.

Bratislava 24. júla (TASR) – Ján Blcháč (nezaradený) navrhol, aby sa viac nepokračovalo v rokovaní o vládnej novele, ktorá predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz.

Koaličný poslanec Ján Szőllős (OĽANO) namieta, že to rovno môžu zrušiť celý zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, pretože všetky jeho ustanovenia dávajú ÚVZ rôzne možnosti.

„Vláda pretláča v parlamente zákon, ktorý vytvára občanov dvoch kategórií," vyhlásil Blcháč. Hovorí o premárnených príležitostiach vlády pri očkovacej kampani a snahe zvýšiť zaočkovanosť už od začiatku. Richard Raši (nezaradený) deklaroval, že nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho budú proti novele. Vysvetlil, že na hlasovaní o návrhu na skrátené legislatívne konanie sa nezúčastnili preto, lebo boli na svojej tlačovej konferencii. Neúčasť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD prispela k zníženiu kvóra, a tým i k schváleniu zrýchleného režimu.

Szőllős namieta Blcháčov návrh. Podčiarkol, že novela má dať ÚVZ len možnosť prihliadať pri opatreniach na COVID preukazy, pričom ÚVZ môže nariadiť omnoho viac ďalších opatrení a obmedzení už aj podľa doterajšieho znenia zákona. „Navrhnite zrušenie celého zákona o ochrane verejného zdravia, lebo všetky tie body sú takéhoto charakteru, nie ste konzistentní," namieta.