Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Časť obce by sa po novom mohla odčleniť cez petíciu či referendum

Na archívnej snímke poslanec Martin Fecko (OĽANO) Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novelizácia podľa poslanca vychádza z myšlienky, že obyvatelia obce, respektíve časti obce, majú ústavné právo podieľať sa na správe vecí verejných, a to na každej úrovni štátu.

Bratislava 23. marca (TASR) - Časť obce by sa mohla odčleniť od obce aj v prípade, ak by 70 percent voličov časti podporilo petíciu či miestne referendum. Vyplýva to z novely zákona o obecnom zriadení, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania. Návrh predložil poslanec Martin Fecko (OĽANO). Hovorí o prípadoch, keď obec pomerne veľkej rozlohy často sústredí finančné prostriedky najmä do rozvoja centra obce.

"Podľa navrhovanej právnej úpravy bude odčlenenie časti obce od obce závisieť aj od predchádzajúcej histórie odčleňovanej časti obce, petície na rozdelenie obce, ktorú bude musieť podporiť aspoň 70 percent oprávnených voličov odčleňovanej časti obce a miestneho referenda, ktoré sa uskutoční len v odčleňovanej časti obce," vysvetlil Fecko v návrhu.

Novelizácia podľa poslanca vychádza z myšlienky, že obyvatelia obce, respektíve časti obce, majú ústavné právo podieľať sa na správe vecí verejných, a to na každej úrovni štátu. Fecko tiež tvrdí, že obyvatelia okrajových častí obce sú často nepriamo diskriminovaní, keďže na riešenie ich problémov už finančné prostriedky nezvýšia.

Pripomenul tiež, že počas obdobia socializmu bolo mnoho obcí násilne pričlenených k väčším obciam bez toho, aby obyvatelia týchto dnešných už len "častí obcí" mali možnosť sa k takémuto pričleneniu slobodne vyjadriť napríklad v referende.

Nová legislatíva by v prípade definitívneho schválenia mohla byť účinná od 1. júna.