Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fico chce, aby sa odvolávanie Mikulca presunulo na úvod schôdze

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico. Foto: TASR – Jakub Kotian

V súvislosti s problematikou nárastu cien základných potravín Smer-SD chce aj to, aby vláda predložila súhrn krokov na eliminovanie dôsledkov zdražovania najmä pre sociálne slabších občanov.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Predseda Smeru-SD Robert Fico chce navrhnúť, aby sa posledné body programu 40. schôdze Národnej rady SR k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) presunuli zo záveru na úvod schôdze. Ide o body z troch mimoriadnych schôdzí, ktoré sa pre neuznášaniaschopnosť pléna presunuli na riadne septembrové rokovanie.

Poslanci Smeru-SD okrem toho navrhujú, aby sa do programu aktuálnej schôdze zaradila diskusia o zdražovaní cien potravín, stabilizácii verejných financií a o cenách energií v budúcom roku a dôsledkoch otvorenia prevádzky plynovodu Nord Stream 2. Ak sa body neprerokujú v pléne, Smer-SD avizuje iniciovanie ďalších mimoriadnych rokovaní.

Fico zdôraznil, že pre Smer-SD je prioritou téma odvolávania Mikulca. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách, manipulovanie vyšetrovaní, výpovedí svedkov a podobne. Ako minister vnútra za to podľa Fica nesie Mikulec hlavnú zodpovednosť. Kritizoval preto šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), že body k jeho odvolaniu zaradil až na záver schôdze. Navrhuje preto ich skoršie prerokovanie.

V súvislosti s problematikou nárastu cien základných potravín Smer-SD chce aj to, aby vláda predložila súhrn krokov na eliminovanie dôsledkov zdražovania najmä pre sociálne slabších občanov.

Šéf Smeru-SD očakáva, že koalícia ich navrhované zmeny programu aktuálnej schôdze nepodporí. Podčiarkol preto, že hneď ako k odmietnutiu v pléne dôjde, bude strana iniciovať zvolanie mimoriadnych rokovaní k spomínaným témam.

V súvislosti so stiahnutím návrhu na odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej zo strany nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho hovorí Fico o politickej chybe. Mimoriadne rokovanie zvolal šéf parlamentu na štvrtok popoludní na návrh opozície. Pellegrini však ráno oznámil stiahnutie návrhu, pretože chce odvolávať premiéra a celú vládu.