Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fico: Koalícia sa odvolávania Mikulca bojí

Robert Fico, archívne foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nezaradení poslanci NR SR a členovia mimoparlamentnej strany Hlas-SD sú pripravení podporiť návrh na odvolanie ministra vnútra.

Bratislava 25. júla (TASR) – Koalícia znefunkčnila Národnú radu SR, pretože sa bojí odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico po tom, ako sa v nedeľu ráno pre neuznášaniaschopnosť pléna nepodarilo začať rokovanie o návrhu na odvolanie Mikulca.

Označil ho za lumpa a korupčného ministra, ktorý zabezpečoval kšefty pre svoju rodinu už v minulosti a má na konte aj daňové delikty.

„Budeme toľko trvať na odvolaní Mikulca, až sa nám ho podarí dostať z ministerstva," vyhlásil Fico. Trvá na tom, že tento človek nemôže ostať vo funkcii. Okrem údajných Mikulcových „kšeftov" ešte v časoch jeho pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve hovoril Fico opätovne aj o zákazkách pre jeho otca či brata. Poukázal aj na to, že Mikulec chcel ísť v roku 2012 do vojenského štábu EÚ. To však podľa Ficových slov stopla vtedajšia premiérka Iveta Radičová, ktorá viedla aj rezort obrany.

„Radičová vyslovene napísala, že nesúhlasí s tým, aby Mikulec išiel pracovať do vojenského štábu EÚ, lebo vedela, čo je to za lumpa," poznamenal.

Mikulec podľa neho navyše v minulosti nepriznal 300.000 eur z predaja nehnuteľností a vreckové zo zahraničnej práce. Fico dodal, že za to bol Mikulec aj postihnutý na daňovom úrade. Šéf Smeru-SD tiež pripomenul dôvody z predošlého pokusu o Mikulcovo odvolanie, napríklad podozrenia z poberania úplatkov. Opätovne poukázal aj na situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulovania vyšetrovania káuz.

Nezaradení poslanci NR SR a členovia mimoparlamentnej strany Hlas-SD sú pripravení podporiť návrh na odvolanie ministra vnútra. V stanovisku strany sa uvádza, že nedeľné zablokovanie schôdze len potvrdzuje fakt, že nie je istá dostatočná podpora koaličných poslancov pre tohto ministra.

„Svojimi zákulisnými mocenskými hrami pri vyšetrovaniach, manažérskou neschopnosťou a morálnymi zlyhaniami z minulosti už dávno nemá čo robiť na čele tohto kľúčového rezortu," povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Strana tvrdí, že Mikulec je takzvaný podmienečný minister, „keďže už jeho prvé hlasovanie o nedôvere potvrdilo, že nemá nadpolovičnú dôveru u vládnych poslancov". Dodali, že Mikulec je len predĺženou rukou Igora Matoviča. Zvolanie mimoriadnej schôdze vnímajú ako šancu pre koaličných poslancov vyjadriť svoj názor na Mikulca nielen v zákulisí, ale priamo hlasovaním v pléne.