Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Grendel: Rušenie ÚŠP je nehoráznosť, novela pomáha páchateľom

Na archívnej snímke Gábor Grendel. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novelizáciu označil za morálnu a justičnú vlastizradu.

Bratislava 8. januára (TASR) - Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je nehoráznosť, novela Trestného zákona pomôže viac páchateľom ako obetiam. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) v pléne parlamentu počas diskusie o návrhu na prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

Grendel vidí v pretláčaní novelizácie v zrýchlenom režime záujem vládnej koalície o pomstu a o pomoc "svojim ľuďom" podozrivým z páchania ekonomických trestných činov a korupcie. Negatívne vníma aj návrhy na znižovanie trestov za majetkovú trestnú činnosť. Novelizáciu označil za morálnu a justičnú vlastizradu. Tvrdí, že v skrátenom konaní ide vláda zničiť spravodlivosť a ohroziť bezpečnosť Slovenska. Zmeny plynúce z novely označil za pozvánku na uplácanie a branie úplatkov.

Pripomenul aj výhrady Európskej komisie k procesu prijímania zmien. Poukázal aj na viaceré stanoviská odborníkov či rady prokurátorov, ktoré hovoria o možnom negatívnom vplyve presunu agendy ÚŠP na krajské prokuratúry na rýchlosť konaní a o oslabení boja proti závažnej kriminalite.

Rokovanie o zmenách v zrýchlenom režime kritizoval aj Branislav Vančo (PS). Pripomenul, že rokovanie v zrýchlenom režime je podľa zákona povolené v závažných prípadoch, keď sú ohrozené ľudské práva či pri hrozbe hospodárskych škôd a podobne. Práve predložená novelizácia podľa neho ohrozuje ľudské práva a bezpečnosť, a jej schválenie by spôsobilo hospodárske škody. Obdobne to vníma aj Marián Čaučík (KDH).

S Grendelom a Vančom súhlasí aj Mária Kolíková (SaS). "Mení sa úplné nastavenie toho, čo spadá pod závažné trestné činy, na ktoré je naviazané ďalšie množstvo úprav a ustanovení, ktoré súvisia s možnosťou vôbec odstíhať závažné trestné činy," podotkla. Obáva sa zníženia efektivity vyšetrovania závažnej trestnej činnosti. Martina Holečková (KDH) upozornila aj na riziko, že Slovensko príde o možnosť čerpania eurofondov.