Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

NRSR: Informačná povinnosť v infozákone sa má rozšíriť

NR SR. Foto: TASR - Pavol Zachar

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa ponechávajú zdravotné poisťovne ako povinné osoby v doterajšom režime.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Informačná povinnosť v infozákone sa má rozšíriť o subjekty, v ktorých je aspoň väčšinová priama či nepriama účasť povinných osôb. Ustanoviť sa má aj výnimka, ktorá sa týka obmedzenia prístupu k informáciám pri ochrane pred ujmou v hospodárskej súťaži. Vyplýva to z novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Z novej legislatívy vyplýva, že získané informácie možno ďalej šíriť a toho, kto ich získal, nemožno za to postihnúť. Novelizácia zároveň stanovuje prípady, pri ktorých nemožno poskytnúť informácie, a to pri hrozbe ujmy v hospodárskej súťaži, ale aj jasne vymedziť, že od úradov a štátnych firiem nemožno vyžadovať údaje a analýzy, ktoré nemajú a museli by ich vytvoriť iba na základe infožiadosti.

Spresní sa tiež definícia informácie, aby bolo zrejmé, že pod vecnú pôsobnosť zákona nespadajú informácie v rámci povinnej osoby, ktoré boli "len myslené" alebo "len vyslovené", pričom návrh vypočítava podoby, v ktorej môže byť informácia zaznamenaná. Predĺži sa minimálna lehota zverejňovania povinne zverejnenej zmluvy na desať rokov od nadobudnutia účinnosti. Cieľom novely je podľa jej autorov napríklad tiež spresniť a upraviť ustanovenia, ktoré doteraz pre nejasnosti viedli k sporom.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa ponechávajú zdravotné poisťovne ako povinné osoby v doterajšom režime.