Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Budaj: Kontaminácia v okolí Istrochemu má mierne klesajúci charakter

Ján Budaj, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Tabák vo svojej otázke podľa ministra spomenula prieskumy, ktoré publikovala opozičná strana.

Bratislava 24. júna (TASR) - Kontaminácia v okolí areálu bratislavskej spoločnosti Istrochem má mierne klesajúci charakter. Vyplýva to z monitoringu vôd, ktorý vykonáva Štátny geologický ústav Dionýza Štúra na oficiálnych miestach odberu.

V pléne Národnej rady SR to počas štvrtkovej Hodiny otázok uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Odpovedal tak na otázku poslankyne Romany Tabák (OĽANO) o tom, ako chce tento problém riešiť, pričom situácia sa podľa nej za posledný rok zhoršila.

„Máme oficiálne miesta odberu a dlhoročne to sledujeme. Kontaminácia má mierne klesajúci charakter. Je to logické, výroba sa tam zastavila, postupne sa kontaminácia prerieďuje zrážkovou vodou a ostatnými prírodnými procesmi. Neznamená to, že by sme mali dlho čakať, kým sa to vyčistí prírodnými procesmi. Otázne však je, kto má zaplatiť čistenie," skonštatoval Budaj.

Odstraňovanie environmentálnych záťaží je pre envirorezort veľkou výzvou. „Lenže pravda je taká, že z verejných zdrojov tých takmer 2000 environmentálnych záťaží nebude nikdy odstránených nielen za môjho života, ani za vášho a vašich detí," skonštatoval Budaj s tým, že jeho rezort sa nestotožňuje s tým, že by občania mali na seba prevziať záťaž za vyčistenie tohto pozemku. „Keďže odhady sú vyše 370 miliónov eur, ani to vecne nie je možné," dodal.

Tabák vo svojej otázke podľa ministra spomenula prieskumy, ktoré publikovala opozičná strana. Ich hodnovernosť nevie Budaj nijako overiť, no nespochybňuje ich, pretože sa môžu líšiť vzhľadom na miesta odberu.