Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

K PVV vystúpili viacerí ministri, Linhart vyzval Mičovského na odchod

Patrick Linhart, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Gröhling avizoval, že v najbližšom období prinesú do NR SR viaceré systémové zmeny.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) považuje programové vyhlásenie vlády (PVV) v kapitole školstva za dobré. Počas piatkovej diskusie o PVV v pléne Národnej rady (NR) SR ocenil, že školstvo je prioritou a že sa viackrát spomína aj v preambule. V diskusii už vystúpili viacerí členovia vlády, ktorí okrem plánov do budúcna predstavili úspechy za uplynulý rok. Kritiku zožal minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO), ktorého koaličný poslanec Patrick Linhart (Sme rodina) vyzval na odchod z funkcie.

Gröhling avizoval, že v najbližšom období prinesú do NR SR viaceré systémové zmeny. Ako príklad uviedol zmeny v riadení a financovaní školstva, čím by sa malo napraviť nezmyselné rozdelenie kompetencií v školstve. Vyriešiť chcú aj problémy s povinným predprimárnym vzdelávaním a kapacitami. V tejto súvislosti kritizoval predchádzajúcu vládu, že hoci deklarovali pripravenosť na povinné predškolské vzdelávanie, nepripravili analýzy. Vyrovnať sa podľa Gröhlinga treba aj s tým, že na viac ako 800 školách stále funguje dvojzmenná prevádzka. Poznamenal, že aj na toto sa zameriavali pri pláne obnovy. Deklaroval investovanie financií do pedagógov aj do ich vzdelávania.

Mičovský sa v rozprave dotkol aj spoločnej poľnohospodárskej politiky. "Máme úžasnú možnosť a zároveň aj obrovskú zodpovednosť, že sme vstúpili do služby tejto krajiny v období, keď sa na sedem rokov nastavujú nové pravidlá, ako správne, zmysluplne, s cieľom zabezpečiť potravinovú bezpečnosť krajiny, rozdeliť obrovské zdroje, ktoré k dispozícii dáva jednak Európska únia a jednak štátny rozpočet, ktorý je zdrojom spolufinancovania jednotlivých pilierov," priblížil. Prostriedky vo výške 6,2 miliardy eur na roky 2021 – 2027 sú podľa neho obrovským zdrojom možností.

Viacerí opoziční poslanci kritizovali, že plán obnovy nepočíta s peniazmi určenými pre agrorezort. Koaličný poslanec Linhart dokonca Mičovského vyzval na okamžitú rezignáciu. Po roku totiž podľa Linharta neprišla žiadna zmena a za najväčšie zlyhanie ministra považuje plán obnovy.

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) skonštatoval, že vláda pokračuje v záväzkoch, ktoré si dala pred rokom. Pripomenul napríklad, že v novembri 2020 sa podarilo zriadiť radu vlády pre Európsku zelenú dohodu, hovoril tiež o spustení vzdelávacích programov. Budaj vyzdvihol, že v rámci plánu obnovy sa podarilo do časti o zelenej ekonomike presadiť podporu využívania obnoviteľných zdrojov, a tým aj podporu uzavretia niektorých hnedouhoľných baní, posilnenie energetických sietí, zelenú obnovu budov či dekarbonizáciu priemyslu a podporu biodiverzity. Pripomenul tiež, že do dvoch rokov by sa mala ukončiť výroba elektrickej energie z uhlia.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v rozprave kritizoval predchádzajúce vládne garnitúry za to, že v minulosti sľubovali 13. dôchodky a nevyplatili ich, ale napríklad aj za to, že možnosť výberu medzi finančným príspevkom a gastrolístkom musela počkať až na túto vládnu koalíciu. Podotkol tiež, že len z rezortu práce doteraz vyplatili na pomoc ľuďom viac ako dve miliardy eur. Apeloval zároveň na niektorých poslancov opozície, že ku kríze podľa neho pristupuje vládna koalícia omnoho "štedrejšie a zodpovednejšie" ako oni.