Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

NR SR: K údajom v RPO budú mať automatizovaný prístup banky aj notári

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Notári budú mať k údajom registra nepretržitý prístup prostredníctvom centrálneho informačného systému Notárskej komory SR.

Bratislava 22. júna (TASR) - K údajom vedeným v registri právnických osôb (RPO) budú mať automatizovaný prístup aj notári, banky a pobočky zahraničných bánk. Vyplýva to z novely zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Notári budú mať k údajom registra nepretržitý prístup prostredníctvom centrálneho informačného systému Notárskej komory SR. V prípade bánk a pobočiek zahraničných bánk sa má umožniť automatizovaný prístup prostredníctvom spoločného registra bankových informácií. Navrhuje sa tiež "rozšírenie skupiny orgánov verejnej moci oprávnených získavať z registra právnických osôb údaje o konečných užívateľoch výhod".

Súčasťou novely je aj vytvorenie vnútroštátneho právneho základu na zapojenie registra právnických osôb do systému prepojenia registrov konečných užívateľov výhod v súlade s požiadavkami legislatívy Európskej únie.

Dopĺňa sa pojmový aparát z dôvodu odstránenia výkladových problémov pri určovaní povinnosti, kto sa má zapisovať do registra právnických osôb, kto je povinný poskytovať údaje do registra právnických osôb a aký údaj sa zapisuje.

"Návrh zákona umožní v registri orgánov verejnej moci, ktorý je architektonicky samostatnou časťou registra právnických osôb, viesť spresnený a rozšírený okruh údajov o orgánoch verejnej moci, ktorý môže slúžiť napríklad správcovi modulu elektronických schránok," píše sa v dôvodovej správe materiálu.

Legislatíva prináša i sankcionovanie povinných osôb, respektíve v niektorých prípadoch aj zapisovaných subjektov, za nedodržiavanie zákona o RPO.