Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kandidátov na ombudsmana v NRSR ešte neevidujú, čas je do piatka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Post ombudsmana nie je obsadený už viac ako dva mesiace.

Bratislava 5. júna (TASR) - V Národnej rade (NR) SR ešte neevidujú žiadneho oficiálneho kandidáta na funkciu verejného ochrancu práv. Pre TASR to potvrdil podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽANO). Termín na predkladanie návrhov je do piatka 10. júna.

Pollák zároveň uviedol, že v koalícii sa hovorí o viacerých menách, ktoré by mohli do funkcie kandidovať, napríklad Róbert Dobrovodský či Pavol Žilinčík. Podľa informácií TASR sa spomínalo aj meno poslankyne NR SR Jany Žitňanskej či Martina Giertla, bývalého splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Post ombudsmana nie je obsadený už viac ako dva mesiace. Doterajšej ombudsmanke Márii Patakyovej sa skončilo funkčné obdobie ešte 29. marca a opätovne kandidovať nebude. Kancelária verejného ochrancu práv upozornila, že má na stole 179 podnetov, ktoré čakajú na zhodnotenie novým ombudsmanom. Prvý termín na podávanie návrhov bol pôvodne určený na 25. februára, odvtedy sa presúva.

Voliť verejného ochrancu práv majú poslanci na schôdzi, ktorá sa začína 14. júna. Plénum ho volí na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov.

Za ombudsmana možno zvoliť občana SR, ktorý v deň voľby dosiahol vek 35 rokov, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonný a "jeho vzdelanie, schopnosti, skúsenosti a morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu verejného ochrancu práv bude riadne vykonávať". Ombudsman nesmie byť členom politickej strany ani hnutia.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán SR. Poslaním tejto inštitúcie je chrániť základné práva a slobody občanov pred orgánmi verejnej správy, teda napríklad úradmi, zdravotnou či Sociálnou poisťovňou. Úlohou ombudsmana je upozorňovať na porušovanie práv a žiadať o nápravu.