Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Kultúrny výbor odobril návrh o obchodovaní s umeleckými predmetmi

Ilustračné foto. Foto: TASR Jakub Kotian

Rezort upozorňuje, že sa rozšírila aj definícia okruhu nelegálnych spôsobov získavania predmetov kultúrnej hodnoty.

Bratislava 15. júna (TASR) – Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá v utorok odobril a na schválenie odporučil novelu zákona o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty.

Novela stanovuje prísnejšie postihy za nelegálne obchodovanie, spresňuje a dopĺňa už aplikované procesné postupy pri vývoze a dovoze predmetov kultúrnej hodnoty. Rozširuje tiež pôsobnosť zákona aj na príležitostných predajcov umeleckých diel a kultúrnych artefaktov.

Vláda schválila návrh zákona z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR 12. marca. Podľa zámeru aktualizovaného právneho predpisu, ak bude niekto obchodovať na Slovensku s predmetom kultúrnej hodnoty, ktorý bol získaný na území iného štátu nelegálnou činnosťou a bol na územie SR dovezený v rozpore s právnymi predpismi, MK SR môže udeliť sankciu až do výšky 200 000 eur, a to aj opakovane. Za samotný dovoz takéhoto predmetu hrozí pokuta do 100 000 eur.

Návrh z dielne MK SR primárne rieši prvú fázu implementácie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, zavádzajúcu jednotný postup kontroly tovaru vstupujúceho na územie Únie s cieľom zabrániť tomu, aby nezákonne získané a vyvážané predmety kultúrnej hodnoty z tzv. tretích krajín neslúžili na financovanie terorizmu alebo pranie špinavých peňazí.

Rezort upozorňuje, že sa rozšírila aj definícia okruhu nelegálnych spôsobov získavania predmetov kultúrnej hodnoty. "Ide o reakciu na jav vykonávania nelegálnej archeológie, rabovania múzeí a ničenia kultúrnych pamiatok počas vojnových operácií na Blízkom východe v nedávnej minulosti," upozornilo ministerstvo.

Návrh novely takisto zavádza novú definíciu tzv. „príležitostného predajcu predmetu kultúrnej hodnoty“, čím sa zákonné povinnosti pri obchodovaní s týmito predmetmi budú vzťahovať aj na tých, ktorí ich ponúkajú príležitostne prostredníctvom burzy starožitností, v online prostredí alebo na stretnutiach zberateľov.