Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

L. Žitňanská nepodporí prelomenie veta prezidenta v prípade SAV

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a Lucia Žitňanská, archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerstvo školstva by podľa nej malo v zrýchlenom režime predložiť riešenie.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Bývalá ministerka spravodlivosti a súčasná poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská (Most-Híd) nebude hlasovať za prelomenie veta prezidenta v prípade novely, ktorá rieši aj transformáciu inštitúcií Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI). Uviedla to počas rokovania o návrhu v parlamente.

"V časoch nedokončených transformačných procesov som presvedčená o tom, že sme v akomsi štádiu právneho chaosu," konštatovala Žitňanská. Ministerstvo školstva by podľa nej malo v zrýchlenom režime predložiť riešenie. "Som presvedčená o tom, že pre právnu istotu a pre to, aby sa akadémia mohla transformovať pri zachovaní právnej kontinuity a aby to bolo úplne nespochybniteľné, jediné rozumné riešenie je odložiť hlasovanie o zákone vrátenom prezidentom a aby ministerstvo prinieslo v skrátenom konaní exaktné riešenie šité na situáciu, ktorá momentálne existuje," povedala Žitňanská.

Odloženie hlasovania žiadala aj predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. Poukázala, že v súčasnosti sú ohrozené vedecké projekty, nastane právna neistota a transformácia sa bude musieť uskutočniť odznova. "Preto žiadam, aby sme o zákone nehlasovali, ale počkali na mimoriadny výbor, ktorý sa bude konať v piatok, kde si vypočujeme obe strany - SAV aj ministerstvo a ak budeme o zákone hlasovať, tak na konci schôdze," povedala Remišová.

Predseda parlamentného školského výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD) vyzval kolegov, aby v prípade SAV konali uvážlivo a zdržanlivo. "Hľadajme riešenia, ktoré pomôžu vyriešiť tento komplikovaný stav," uviedol s tým, že treba nájsť také riešenie, ktoré nespôsobí problémy SAV. Akadémia podľa neho potrebuje právnu kontinuitu. "Robím a budem robiť všetko pre to, aby sme transformáciu zvládli," doplnil.

Transformácie SAV sa týka nepriama novela zákona o vysokých školách. Podľa opozície tento "prílepok" ohrozuje transformáciu SAV a existenciu samotnej akadémie. Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) tvrdí, že SAV nechce zlikvidovať a že jej záleží na rozvoji akadémie. Tiež uvádza, že pokiaľ ide o majetky štátu, že kým nedošlo k úplnej transformácii so splnením všetkých zákonných podmienok, nemohlo dôjsť ani k prechodu majetku štátu do vlastníctva organizácií SAV. Dodala, že preto prijatie novely ani nemôže spôsobiť "skryté zoštátnenie", ako sa uvádza v liste predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavla Šajgalíka, ktorý SAV médiám poskytla v pondelok (10.9.).