Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Goga má pre porušenie zákona zaplatiť pokutu vo výške polročného platu

Ľudovít Goga, archívne foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Členovia výboru NR SR riešili aj podnet týkajúci sa bývalej šéfky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej súvisiaci s nesúladom medzi jej príjmami a majetkami.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Poslanec Národnej rady SR Ľudovít Goga (Sme rodina) má pre porušenie zákona zaplatiť pokutu vo výške šiestich mesačných platov. Rozhodli o tom členovia Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií na stredajšom zasadnutí. Goga priznal, že bol konateľom spoločnosti, čo je v rozpore so zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Goga podľa Nadácie Zastavme korupciu uviedol v majetkovom priznaní, že nevykonáva podnikateľskú činnosť. Nadácia v podnete tvrdila, že podľa rakúskeho obchodného registra bol jediným majiteľom aj konateľom.

Členovia výboru riešili aj podnet týkajúci sa bývalej šéfky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej súvisiaci s nesúladom medzi jej príjmami a majetkami. Podnet podal poslanec Alojz Baránik (SaS). Člen výboru Tomáš Lehotský (Za ľudí) pre TASR uviedol, že Baránik má spresniť svoj podnet, aké časové obdobie treba preskúmať, a tiež má špecifikovať, akého porušenia zákona sa mala Praženková dopustiť. Takisto má Praženková doplniť ďalšie informácie k podnetu.

Členovia výboru si tiež vyžiadajú ďalšie informácie týkajúce sa podnetu na poslanca Jozefa Šimka (ĽSNS). Poslanec mal podľa člena výboru Ondreja Dostála (SaS) ako primátor prenajať pozemok svojej firme, pričom tvrdí, že nájomný vzťah nevznikol. Podľa Lehotského si výbor vyžiada informácie, ktoré by mali objasniť, či sa pozemok využíva a či sa realizovala platba za pozemok.