Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Beluský: Viacerí štátni tajomníci nemajú bezpečnostné previerky

Na snímke podpredseda ĽSNS Martin Beluský. Foto: TASR - Ján Krošlák

Výbor sa zaoberal aj novelou zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktoré je momentálne v štádiu vyhodnocovania medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Zo správ o vykonaných bezpečnostných previerkach vyplýva, že viacerí štátni tajomníci si do dnešného dňa nevykonali bezpečnostné previerky na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami a ani do dnešného dňa o ne nepožiadali. TASR o tom informoval predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Martin Beluský (ĽSNS). Členovia výboru v stredu prerokovali okrem správ aj ďalšie informácie o činnosti úradu za posledné obdobie.

To, že si štátni tajomníci nevykonali bezpečnostné previerky, podľa Beluského vytvára situácie, kedy sa vysokí štátni úradníci nemôžu oboznamovať so všetkými informáciami potrebnými k ich práci. "Voči tejto zodpovednosti síce neexistuje žiadna sankcia, je však nevyhnutné, aby mala verejnosť istotu, že na týchto pozíciách pracujú dôveryhodné osoby. Ako predseda výboru zodpovedné osoby vyzvem, aby tieto skutočnosti odstránili," skonštatoval.

Výbor sa zaoberal aj novelou zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktoré je momentálne v štádiu vyhodnocovania medzirezortného pripomienkového konania. "V tejto novele zákona boli pridané nové paragrafy týkajúce sa blokovania škodlivého obsahu a škodlivých aktivít v kybernetickom priestore, ktoré boli v konaní viacerými inštitúciami napadnuté a vyhodnotené ako nad rámec zákona," priblížil Beluský s tým, že po diskusii na výbore spolu s riaditeľom NBÚ Romanom Konečným sa zhodli, že pripravovanú novelu bude treba spresniť a podrobnejšie zadefinovať, aby sa odstránilo právne vákuum a neistota.

Výbor podľa Beluského slov prerokoval aj návrh rozpočtu úradu na roky 2021 - 2023 a návrh Národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti na roky 2020 - 2024.