Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Majetok v plynárenstve bude mať čiastočnú exekučnú imunitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Parlament prijal právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní. MH SR odôvodnilo skrátené konanie k návrhu hrozbou značných hospodárskych škôd.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Majetok v plynárenstve bude mať čiastočnú exekučnú imunitu. Vyplýva to zo zákona o ochrane majetku v plynárenstve z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Parlament prijal právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní. MH SR odôvodnilo skrátené konanie k návrhu hrozbou značných hospodárskych škôd.

"Dôvodom je potreba okamžitej reakcie zo strany štátu vo forme zákona poskytujúceho čiastočnú exekučnú imunitu majetku v plynárenstve, ktorý slúži na plnenie úloh dodávky plynu tomu subjektu, ktorý je dodávateľom plynu, je súčasne dodávateľom poslednej inštancie a nakoniec je v 100-percentnom vlastníctve štátu. Pôjde ale iba o čiastočnú exekučnú imunitu na majetok tvoriaci majetkové účasti takéhoto subjektu," zdôvodnil rezort hospodárstva.

Súčasne sa návrhom dopĺňa Civilný sporový poriadok o stanovenie odkladu vykonateľnosti dovolania, ak bolo podané proti rozhodnutiu v konaní, v ktorom sa uplatňoval nárok zo zmenky, a to aj na konania začaté podľa pôvodnej úpravy v Občianskom súdnom poriadku.

To, že MH SR pripravuje zákon na ochranu záujmov štátu v plynárenstve, oznámil v pondelok 26. novembra šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD) v súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, na základe ktorého vo veci tzv. Duckého zmeniek má spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) schránkovej cyperskej firme vyplatiť 30 miliónov eur.