Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Matovičovci s rušením kvóra pre platnosť referenda neuspeli

Na snímke v popredí predseda strany OĽaNO Igor Matovič, vľavo Miroslav Kadúc a vpravo Jozef Viskupič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanci za OĽaNO chceli zmenou kvóra posilniť práva občanov SR a posilniť inštitút referenda.

Bratislava 2. júla (TASR) – Päťdesiatpercentné kvórum pre platnosť referenda sa rušiť nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli návrh z dielne OĽaNO. Zmenou ústavy chceli obyčajní posilniť práva občanov SR na správe vecí verejných prostredníctvom inštitútu referenda.

Predkladatelia pripomínajú, že podľa súčasnej právnej úpravy je na platnosť referenda potrebné splnenie dvoch zákonných podmienok, a to účasti nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov a rozhodnutie musí byť prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Ich návrh spočíval v tom, že platnosť referenda už nemala byť podmienená účasťou nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov.

Referendum tak malo byť platné bez ohľadu na počet účastníkov referenda z radov oprávnených voličov. Na prijatie návrhov tvoriacich predmet referenda však mal byť aj naďalej potrebný súhlasný prejav vôle nadpolovičnej väčšiny účastníkov referenda.