Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mediálny výbor zobral na vedomie výročnú správu o RTVS za rok 2019

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Hospodárenie verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska v roku 2019 sa z hľadiska čerpania rozpočtu príjmov a výdavkov skončilo s prebytkom vo výške 7 641 310 eur.

Bratislava 6. júla (TASR) – Sledovanosť, hospodárnosť výroby relácií, schopnosť dodržať rozpočet, tvorba pre detského diváka aj liberálne a konzervatívne vedenie večerných diskusných relácií rezonovali na pondelkovom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, ktorý sa zaoberal výročnou správou o činnosti Rozhlasu a televízie Slovenska za rok 2019. Po vyše dvojhodinovej diskusii správu zobral výbor na vedomie.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník v úvodnom slove zdôraznil, že v roku 2019 sa RTVS okrem posilňovania programových služieb a rozvoja služieb v sekcii nových médií podarilo vytvoriť prebytok a investovať do svojho majetku. „Prvýkrát po 40 rokoch dokázal RTVS zásadným spôsobom znížiť stavebný a investičný dlh v budovách RTVS v Bratislave a Košiciach,“ upozornil.

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO) sa pýtal na financovanie programovej služby Trojka i zamýšľaného štvrtého športového okruhu. Upozornil tiež na zníženie sledovanosti hlavného spravodajského bloku i pokles sledovanosti Jednotky.

„Áno, v prime time sme klesli o 0,2 percenta, v celom dni sme v roku 2019 dosiahli podiel na trhu na úrovni 14,2 percenta, čo je najlepší výsledok sledovanosti za ostatných 9 rokov,“ reagoval riaditeľ RTVS. Zníženie sledovanosti hlavného spravodajského bloku súvisí podľa neho s nárastom divákov poludňajších a popoludňajších správ.

Člen výboru Jozef Pročko vyhlásil, že riaditeľovi RTVS a jeho výročným správam poukazujúcim na pozitíva neverí. Rezníkovi vyčíta nehospodárne vedenie, rovnako si myslí, že vysielanie v jeho ére vykazuje politický vplyv. „Urobíme všetko pre to, aby sme si zvolili apolitického riaditeľa RTVS,“ uviedol.

Podľa podpredsedu výboru Dušana Jarjabka je celá záležitosť práve o tom, ako odvolať riaditeľa verejnoprávneho média. „Teraz sa len hľadá spôsob, zatiaľ sa na ňom koalícia nedohodla,“ povedal.

Členka výboru Monika Kozelová (OĽaNO) si myslí, že RTVS by mala zvýšiť podiel detskej tvorby i diskusných relácií, i ona vidí problém v hospodárnosti výroby. Pýtala sa tiež na podozrenia z korupčného prideľovania zdrojov z verejnoprávneho Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na projekty žiadateľom spojeným s národnostným vysielaním RTVS. Rezník reagoval tým, že náklady na výrobu sa znižujú.

„V niektorých prípadoch v poslednom období sme znížili o päť, niekde o sedem percent, snažíme sa osekávať náklady, ako sa dá,“ uviedol. Pripomenul, že po jeho nástupe sa obnovila činnosť redakcie pre deti a mládež a podiel detského diváka kontinuálne stúpa. V prípade podozrenia pri projektoch pre kultúru národnostných menšín upozornil, že je to problém fondu, obsadzovania hodnotiacich komisií a prerozdeľovania prostriedkov.

Členovia výboru sa tiež pýtali na vyváženosť večerných diskusných relácií z pohľadu svetonázorových a myšlienkových prúdov. Podľa Rezníka sa liberálny i konzervatívny názor dopĺňajú v reláciách Večera s Havranom i Do kríža, obe relácie považuje za myšlienkovo pluralitné.

„Obe relácie majú vysokú úroveň debát, majú v sebe to, o čo sa RTVS snaží, kultúrnu konvergenciu,“ uviedol a upozornil, že zámerom je vyhradiť večerný vysielací čas na Dvojke počas celého pracovného týždňa širokospektrálnym tematickým diskusiám.

Hospodárenie verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska v roku 2019 sa z hľadiska čerpania rozpočtu príjmov a výdavkov skončilo s prebytkom vo výške 7 641 310 eur, pri započítaní finančných operácií ide o prebytok vo výške 42 239 830 eur. Správa uvádza, že vyšší prebytok sa dosiahol úspornými opatreniami v bežných výdavkoch, nižším čerpaním kapitálových výdavkov, presunom výdavkov z roku 2019 do roku 2020 a presunom nevyčerpaných plánovaných kapitálových výdavkov z minulých rokov.

 Celkové príjmy dosiahli 177 543 933 eur, bez finančných operácií 142 925 413 eur, výdavky boli na úrovni 135 304 103 eur, bez finančných operácií 135 284 103 eur. Správa pozitívne hodnotí výsledky podielu na trhu, celodennej sledovanosti i spravodajských blokov o 12:00 a 16:00 h, rovnako potvrdenie nárastu detského diváka, spustenie Trojky a tiež to, že po rokoch prišlo k nakrúteniu pôvodného televízneho seriálu.