Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Schôdza sa stále nekončí, prvý poslanec vystúpil po šiestich hodinách

Na snímke poslanec NRSR Béla Bugár (Most-Híd) počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanec Abrhan navrhuje ocenenie odvahy A. Suchánka a M. Kovačovičovej, ktorí pozorňovali rezort zdravotníctva aj premiéra na dianie v pieštanskej nemocnici.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD), trvá už viac ako sedem hodín. Dosiaľ vystupovali takmer výlučne členovia vlády, poslanci sa mohli zapájať len cez dvojminútové faktické poznámky. Premiér Fico už v rokovacej sále niekoľko hodín chýba, čo opozícia kritizuje.

Prvý písomne prihlásený poslanec, šéf Mostu-Híd Béla Bugár, sa dostal k svojmu vystúpeniu po šiestich hodinách trvania schôdze. Pred rečnícky pult sa chce postaviť ešte 22 poslancov. Keď dorečnia všetci prihlásení, na rad príde možnosť hlásiť sa do diskusie ústne. Schôdza teda bude zrejme trvať ešte hodiny. Kresťanský demokrat Alojz Přidal sa pokúša získať prestávku medzi pol šiestou až pol ôsmou ráno na duchovné povinnosti. Smer-SD s tým zatiaľ nesúhlasil.

Fico čelí pokusu o odvolanie v tomto volebnom období už po tretí raz. Predtým sa ho pokúšala opozícia zbaviť funkcie za prípady SPP a predaja emisií. Aktuálnu mimoriadnu schôdzu premiér označil za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé.

"Prístup 'čím horšie, tým lepšie' ale Smer-SD nikdy neuprednostňoval," zdôraznil. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom. "Pozrite si hodnotenia OECD, prijali sme významné opatrenia v boji proti korupcii," podotkol.

Fico ešte pred schôdzou avizoval, že sa Smer-SD plánuje do diskusie aktívne zapájať. Sociálni demokrati diskutujú, čo v minulosti nebolo zvykom, občas sa na schôdzach nezúčastňovali. Ministri na aktuálnej schôdzi zväčša rečnili desiatky minút, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) pokoril hodinovú hranicu.

Bugár a preteky v opozícii


Predstavitelia strany Most-Híd sú presvedčení, že aj vďaka pretekom v radoch opozície sa stane z kauzy nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou fraška. V rozprave počas mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej čelí premiér Robert Fico (Smer-SD) opozičnému pokusu o odvolanie, to vyhlásil líder Mostu-Híd Béla Bugár.

"Na tejto schôdzi nedosiahneme nič a z pohľadu Smeru-SD bude prípad ukončený. Rokovanie by malo byť len o zdravotníctve. Opozícia by sa nemala sústrediť len na to, kto bude častejšie pred kamerami, ale na to, ako vyriešime katastrofálny stav v zdravotníctve. O tomto som ochotný rokovať aj v noci," upozornil Bugár. Jeho strana podpisy pod návrh na zvolanie tejto schôdze nepridala, kauzu chcela riešiť cez zdravotnícky výbor či formou poslaneckých prieskumov vo vybraných nemocniciach.

Na druhej strane sa Bugár predstaviteľov vládnej strany pýtal, ako je možné, že najvyšší ústavní činitelia riešili verejné obstarávania v okresnej nemocnici. "Čo tam hľadala podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová? (bola šéfkou dozornej rady v piešťanskej nemocnici, pozn. TASR). Vyzerá to, že Smer-SD je len biznis podnik, ktorý sa za politickú stranu len vydáva," poznamenal.

Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo upozornil, že opozícia je pod obrovským tlakom svojich voličov, ktorých stav zdravotníctva trápi. "Takto sa to aspoň nezametie pod koberec. Vidím v tvárach predstaviteľov Smeru-SD veľkú nervozitu," povedal.

Anton Martvoň (Smer-SD) sa domnieva, že Bugár svojim príspevkom potvrdil neodôvodnenosť návrhu na odvolanie premiéra a to, že nie je podložený faktami. Dušan Jarjabek (Smer-SD) Bugárovi odkázal, že bol pritom, keď sa v zdravotníctve za Rudolfa Zajaca robili nemravné veci. "Nemali ste výrady, keď sa z pacienta stal klient, nemali ste výhrady voči tzv. reformám. Keď ste v opozícii, hovoríte niečo úplne iné, ako keď ste v koalícii," dodal.

Návrh na ocenenie A. Suchánka a M. Kovačovičovej

Odvaha lekára Alana Suchánka a zdravotnej sestry Magdalény Kovačovičovej z piešťanskej nemocnice by mala byť ocenená parlamentom. Navrhol to dnes v pléne predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan v rozprave k opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Práve Suchánek a Kovačičová upozorňovali rezort zdravotníctva aj premiéra na dianie v pieštanskej nemocnici, ktorá cez nominantov Smeru-SD zazmluvnila nákup predraženého CT prístroja. Abrhan ich chce pochváliť schválením uznesenia.

Poslanec zároveň povedal, že vláda jednej strany je najhoršia možnosť, ktorú máme, preto bude KDH hlasovať za odvolanie premiéra. "Smer-SD sa dostáva do formy, v akej bol za vlády s Vladimírom Mečiarom a Jánom Slotom. Smer-SD sa snaží všetko čo najrýchlejšie upratať pod koberec. Mám pre nich ale zlú správu. Táto kauza sa pod koberec zamiesť nedá," povedal na margo nákupu predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou, o ktorom rozhodovali nominanti vládnej strany. Abrhan zároveň sľúbil, že KDH bude robiť všetko pre čo najdôkladnejšie odhalenie faktov.