Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na veliteľstve operácie Irini budú môcť pôsobiť slovenskí vojaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko podľa slov rezortu komunikuje s Nemeckom o možnostiach obnovenia tejto spolupráce v rámci Irini.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Na veliteľstve operácie EUNAVFOR MED Irini bude od novembra pôsobiť do piatich príslušníkov Ozbrojených síl SR. V stredu to odsúhlasila Národná rada SR. Návrh predložilo Ministerstvo obrany SR.

O vzniku operácie Irini rozhodla Rada Európskej únie v marci. Pôsobí v oblasti pozdĺž východnej časti pobrežia Líbye v medzinárodných vodách. „Jej hlavnou úlohou je prispievať k vykonávaniu zbrojného embarga OSN voči Líbyi prostredníctvom vzdušných, satelitných a námorných prostriedkov,“ priblížil rezort obrany.

Nasadenie prostriedkov Irini má umožniť nielen monitorovanie, ale aj zastavovanie a inšpekcie podozrivých lodí. Podpornou úlohou je zhromažďovanie informácií o nedovolenom vývoze ropy z Líbye vrátane surovej ropy a rafinovaných ropných produktov. Operácia má taktiež pomáhať pri rozvoji kapacít a pri výcviku líbyjskej pobrežnej stráže a námorníctva. Prispieť má aj k narušeniu obchodného modelu sietí prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi.

Súčasný mandát operácie platí do 31. marca 2021. Politický a bezpečnostný výbor Európskej únie musí každé štyri mesiace posúdiť, či jej pôsobenie nespôsobuje nárast počtu migrantov, a opätovne potvrdiť schválenie operácie.

Slovenská republika už má skúsenosť s operáciou Európskej únie v Stredomorí. Predchodkyňou operácie Irini bola EUNAVFOR MED Sophia, v ktorej v rokoch 2017/2018 pôsobilo v dvoch šesťmesačných rotáciách desať príslušníkov Vojenskej polície ako tzv. boarding team na lodi Námorných síl Spolkovej republiky Nemecko. Slovensko podľa slov rezortu komunikuje s Nemeckom o možnostiach obnovenia tejto spolupráce v rámci Irini.