Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Nadácia má doplniť podnet týkajúci sa kaštieľa využívaného R. Ficom

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Fico mal výboru doručiť stanovisko s vysvetlením, ako sa uskutočnila odplata za využívanie kaštieľa.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Nadácia Zastavme korupciu má doplniť podnet, ktorý predložila parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v súvislosti s využívaním kaštieľa vo Vinosadoch poslancom parlamentu Robertom Ficom (Smer-SD). Nadácia má spresniť, ktorý verejný záujem mal byť poškodený v súvislosti s výkonom verejnej funkcie a ktorý osobný záujem mal byť uprednostnený pred verejným záujmom. Rozhodli o tom členovia výboru na stredajšom zasadnutí, TASR to potvrdil šéf výboru Boris Susko (Smer-SD). Na základe odpovede od firmy sa má následne výbor obrátiť aj na subjekt, ktorý Ficovi služby poskytoval.

Fico mal výboru doručiť stanovisko s vysvetlením, ako sa uskutočnila odplata za využívanie kaštieľa. Člen výboru Tomáš Lehotský (Za ľudí) pre TASR uviedol, že v stanovisku sa píše, že zákon má riešiť poslanie verejného činiteľa v súvislosti s vykonávanou funkciou a nie jeho konanie ako súkromnej osoby.

Nadácia tvrdí, že z Ficových vyjadrení nie je jasné, či a ako presne sa uskutočnila odplata za pobyt v kaštieli. "Využitie rehabilitačnej časti kaštieľa sa tak javí ako dar, ktorý poslanec Robert Fico mohol prijať neoprávnene," upozornila nadácia v podnete a pripomína, že podľa zákona verejný funkcionár nesmie prijímať dary, navádzať iného na poskytovanie darov alebo získavať iné výhody v súvislosti s výkonom svojej funkcie. Preto ešte v júni požiadala výbor o prešetrenie daru vo forme využitia služieb súkromného kaštieľa vo Vinosadoch.

Výbor tiež zastavil konanie pri poslancovi Jozefovi Pročkovi (OĽANO) a košickom primátorovi Jaroslavovi Polačekovi v súvislosti s reklamou na sociálnych sieťach. Členovia výboru sa podľa Lehotského dohodli, že za reklamu na sociálnych sieťach budú považovať len sponzorovaný príspevok. Toto však nepovažujú za uspokojivý stav, a preto sa vzhľadom na problematiku posudzovania reklamy na sociálnej sieti dohodli, že sa bude pripravovať úprava legislatívy.

V súvislosti s konaním voči poslancovi a exministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi (Smer-SD) poslanci pokračujú v konaní, prípad má posúdiť komisia, ktorej členmi sú okrem poslancov aj externisti. Richter mal počas volebnej kampane na ministerstve vytlačiť za verejné financie letáky Pomáhame ľuďom a propagovať svoju osobu. Odbor volieb, referenda a politických strán rezortu vnútra už skôr skonštatoval, že letáky nevykazovali znaky volebnej kampane.