Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Najviac otázok poslanci v roku 2020 kládli ministrovi dopravy

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prvých 15 minút z Hodiny otázok je určených pre premiéra, zvyšný čas je venovaný otázkam postupne podľa vyžrebovania.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Najviac otázok poslanci Národnej rady SR v tradičnej Hodine otázok kládli v uplynulom roku ministrovi dopravy a výstavby Andrejovi Doležalovi (nominant Sme rodina). Obrátili sa na neho s 34 otázkami. Najmenej ich smerovalo na podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého (nominant Sme rodina), v roku 2020 dostal len jednu otázku. Vyplýva to zo štatistík zverejnených na webe NR SR.

Vtedajšiemu ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému položili poslanci 24 otázok, 21 dostal vtedajší premiér Igor Matovič, 19 minister vnútra Roman Mikulec, 17 šéf envirorezortu Ján Budaj (všetci OĽANO). Štrnásť otázok smerovalo na ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), 13 na ministerku investícií Veroniku Remišovú (Za ľudí) a desať na vtedajšieho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Osem otázok dostala v roku 2020 ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), sedem smerovalo na šéfa rezortu hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), po šesť otázok položili ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) a ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), päť vtedy ešte ministrovi financií Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Po dvoch otázkach dostali šéf diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Hodina otázok býva tradične vo štvrtok popoludní v čase schôdze NR SR. Poslanci môžu vopred adresovať svoje otázky na konkrétneho člena vlády, následne sa žrebuje ich poradie. Podľa rokovacieho poriadku parlamentu sa môžu pýtať aj generálneho prokurátora a predsedu najvyššieho kontrolného úradu. Prvých 15 minút z Hodiny otázok je určených pre premiéra, zvyšný čas je venovaný otázkam postupne podľa vyžrebovania. Poslanec, ktorý položil otázku, sa môže ešte dopýtať jednu otázku ústne. Odpoveď na otázku môže trvať najviac päť minút.