Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

O. Dostál upozornil na chyby pri skrátených legislatívnych konaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

V súvislosti s vládnym návrhom sa pýta, či by nebolo lepšie kontrolovať dodržiavanie poradia pri očkovaní namiesto toho, aby sa hneď nemocnice pokutovali.

Bratislava 14. januára (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS) v pléne Národnej rady SR upozornil na chyby, ktoré sa stávajú pri skrátených legislatívnych konaniach. Ocenil by, keby mali poslanci viac času na preštudovanie si návrhov a tiež na prípravu prípadných pozmeňujúcich návrhov. V súvislosti s vládnym balíkom zmien týkajúcich sa druhej vlny pandémie hovorí o "superskrátenom legislatívnom konaní".

Pýta sa, či je takýto zákon potrebný prijímať takto rýchlo a či je primeraná navrhovaná pokuta 10 000 eur pri porušení poradovníka na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Dostál poznamenal, že spolu s Jurajom Šeligom (Za ľudí) pripravili pozmeňujúci návrh, ktorý má upraviť oblasť sankcií pri očkovaní. Ten napokon podľa jeho slov museli stiahnuť, lebo obsahoval chybu, a tak predložili nový. Podotkol, že aj to je dôkaz, že pri skrátených konaniach dochádza k chybám.

V súvislosti s vládnym návrhom sa pýta, či by nebolo lepšie kontrolovať dodržiavanie poradia pri očkovaní namiesto toho, aby sa hneď nemocnice pokutovali. Namieta pôvodné znenie návrhu, že pokutovať sa má nedodržanie podmienok očkovania proti ochoreniu COVID-19, zverejnené na webovom sídle ministerstva zdravotníctva. Zdôraznil, že ak treba za niečo pokutovať, malo by to byť jasne stanovené právnym predpisom, ktorý bude aj zverejnený v Zbierke zákonov. Tu sa podľa neho predpokladá, že ľudia vedia, čo predpis obsahuje. Toto má upraviť pozmeňujúci návrh, ktorý predložili.

Pôvodný pozmeňujúci návrh rovnako ako Dostál stiahla a nahradila novým aj Jarmila Halgašová (SaS). V pléne uviedla, že po diskusii s legislatívcami rovnako našli v návrhu chybu. Deklarovala, že všetko, čo sa týkalo kritickej infraštruktúry, naďalej platí. Navrhuje doplniť sektor pôdohospodárstva medzi sektory kritickej infraštruktúry.

Rýchly proces predloženia a schvaľovania návrhu namietali aj viacerí opoziční poslanci. Miroslav Suja (ĽSNS) podotkol, že keď už koaliční poslanci hovoria o nedostatku času na naštudovanie si zákona, čo majú povedať oni v opozícii. Opoziční poslanci by uvítali, keby mali dostatok priestoru na oboznámenie sa nielen so zákonom, ale aj s pozmeňujúcimi návrhmi.