Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

O konečnom znení návrhu autorského zákona sa bude ešte rokovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Novela autorského zákona transponuje smernice Európskeho parlamentu, týkajúce sa autorských práv na digitálnom trhu i online vysielania.

Bratislava 26. januára (TASR) - Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá odobril na stredajšom rokovaní vládny návrh novely autorského zákona so zapracovaním legislatívnych pripomienok. Členovia výboru zároveň avizovali, že k podnetom a vecným pripomienkam autorských a ochranných združení k návrhu zákona sa uskutoční štvrtkové rokovanie na pôde ministerstva kultúry (MK).

Na budúcotýždňovom rokovaní gestorského výboru by mali schvaľovať upravené znenie legislatívnej úpravy. "Prípadne zmeny môžu prísť aj prostredníctvom pozmeňovacích návrhov pri rokovaní v pléne, snahou je, aby sme si problematické veci vydiskutovali a vyriešili na štvrtkovom stretnutí s ministerstvom kultúry ako predkladateľom návrhu,“ upozornila členka výboru Monika Kozelová (OĽANO).

Novela autorského zákona transponuje smernice Európskeho parlamentu, týkajúce sa autorských práv na digitálnom trhu i online vysielania. Rozširuje aj okruh výnimiek z autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom, takouto výnimkou bude napríklad použitie diela na zachovanie kultúrneho dedičstva. Nová legislatíva spresňuje a dopĺňa na základe poznatkov aplikačnej praxe aj časť zákona o správe práv.

K návrhu má výhrady napríklad autorské združenie LITA, ktoré upozorňuje, že novela v predloženom znení upevňuje prax neférového odmeňovania a neistého postavenia autorov. Tvorcovia zdôrazňujú, že systém odmeňovania by mal zohľadňovať nielen invenciu pri tvorbe, ale aj úspešnosť daného diela. Ak poslanci podporia zákon v tomto znení, podľa združenia hrozí, že mnohé autorky a autori budú musieť umeleckú činnosť pre nízky príjem úplne zanechať.