Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

O návrhu posilnenia kapacít zdravotníkov bude plénum rokovať zrýchlene

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predkladaným materiálom sa má sledovať zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v špecifických prípadoch, keď je dopyt po zdravotníckych pracovníkoch najväčší.

Bratislava 2. septembra (TASR) – O novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve bude parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci o tom rozhodli v stredajšom hlasovaní. Úprava má umožniť posilniť kapacity zdravotníkov aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu.

Návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva SR v stredu odobril vládny kabinet a následne ho poslal do parlamentu. Úprava má byť využitá výlučne počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu. Má ísť primárne o odber biologického materiálu na zistenie respiračného vírusového ochorenia a pokiaľ ide o študentov v študijnom odbore všeobecné lekárstvo a študentov zapísaných na riadne denné štúdium v študijnom programe v študijnom odbore ošetrovateľstvo aj o poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti, ktorú majú mať zvládnutú vzhľadom na absolvovanú teoretickú a praktickú časť vzdelávacieho procesu.

Predkladaným materiálom sa má sledovať zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v špecifických prípadoch, keď je dopyt po zdravotníckych pracovníkoch najväčší.

Kapacity zdravotníkov sa majú posilniť i v závažnejších fázach pandémie



Kapacity zdravotníkov sa majú posilniť aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Parlament o legislatíve rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva SR v stredu odobril vládny kabinet a následne ho poslal do parlamentu.

Úprava má byť využitá výlučne počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu. Má ísť primárne o odber biologického materiálu na zistenie respiračného vírusového ochorenia a pokiaľ ide o študentov v študijnom odbore všeobecné lekárstvo a študentov zapísaných na riadne denné štúdium v študijnom programe v študijnom odbore ošetrovateľstvo aj o poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti, ktorú majú mať zvládnutú vzhľadom na absolvovanú teoretickú a praktickú časť vzdelávacieho procesu.

Predkladaným materiálom sa má sledovať zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v špecifických prípadoch, keď je dopyt po zdravotníckych pracovníkoch najväčší. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v stredu zdôraznil, že zdravotné výkony budú môcť študenti zabezpečovať iba pod dohľadom odborne spôsobilého zdravotníckeho pracovníka.