Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zdravotnícke odborové organizácie chcú rozhodovať o sieti nemocníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Žiadajú, aby konečné rozhodnutia o sieti neboli len politickými.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) i Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) vítajú možnosť byť súčasťou komisie, ktorá má pripravovať parametre siete nemocníc na základe pripravovanej reformy. Žiadajú, aby konečné rozhodnutia o sieti neboli len politickými, chcú sa na nich podieľať. Zástupcovia asociácií to vyhlásili na tlačovom brífingu po rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo. Jeho šéfka Jana Bittó Cigániková (SaS) informovala, že sa dohodli na siedmich až ôsmich pozmeňujúcich návrhoch, ktoré pripravili zástupcovia sektora. Reformu nemocníc by mali poslanci schváliť ešte na aktuálnej schôdzi.

Na zasadnutie výboru prišli podľa Bittó Cigánikovej rokovať okrem zástupcov pacientov a nemocníc aj zdravotné poisťovne či samosprávne kraje. Ich návrhy predložila koaličnej rade, ktorá 80 percent odobrila. O ďalších sa podľa nej diskutuje, výbor má v rokovaní pokračovať vo štvrtok (9. 12.).

"V sektore je podpora pre reformu, ak budú mať pacienti garanciu, že ich nemocnice nebudú politicky rušené, ale podľa odborného konsenzu kategorizované podľa odborných výkonov," vyhlásila Bittó Cigániková.

Prezident ANS Marián Petko hovorí o výraznom posune v rokovaniach. Víta, že asociácia je súčasťou odborných komisií, ktoré budú stanovovať jednotlivé parametre. "Sieť sa nebude tvoriť bez toho, aby nemocnice len čakali na rozhodnutia politikov," vyhlásil s tým, že komisie majú do konca júna 2022 stanoviť parametre pre 26 základných odborností.

Parametre má spracovávať komisia pre ústavnú starostlivosť. Podľa Petka je vyvážená a jej súčasťou sú aj asociácie. "Trvali sme na tom, že keď táto komisia rozhodne, aby to bolo pre ministra záväzné, aby nemohol zrazu meniť parametre stanovené odborníkmi. Keď budú stanovené pre celé Slovensko, nemal by do toho vstupovať politik," povedal. "Ak máme podporiť reformu, trváme na tom, že sa na tom musíme spolupodieľať," doplnil Petko s tým, že nikdy nebudú súhlasiť so zrušením žiadnej nemocnice.

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) si uvedomuje potrebu reformy. Jej prezidentka Mária Lévyová takisto vyhlásila, že zmena by mala byť systémová a rozhodnutia komisií majú byť pre ministra zdravotníctva záväzné.

Podľa reformy nazývanej optimalizácia siete nemocníc by mali nemocnice fungovať na piatich úrovniach. Legislatíva ráta aj s novým určením minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako i pre deti a dorast.