Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

NRSR: Opäť bude rokovať výbor k odchodu šéfa OS Bratislava III

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výbor bude zároveň vo štvrtok rokovať o návrhu prezidentky Z. Čaputovej, ktorá sa obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti s protiinflačným balíkom z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Bratislava 17. augusta (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR bude vo štvrtok (18. 8.) rokovať o okolnostiach odchodu predsedu Okresného súdu (OS) Bratislava III Romana Fitta z funkcie. Odvolala ho ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Pôjde o pokračovanie rokovania výboru k tejto téme, o Fittovi diskutovali poslanci ešte koncom júna.

Šéf výboru Milan Vetrák (OĽANO) pre TASR povedal, že na výbor pozvali Kolíkovú, no ospravedlnila sa z účasti. O zvolanie výboru žiadal jeho člen Miloš Svrček (Sme rodina), ktorý chcel od Kolíkovej detailnejšie vysvetlenie, prečo došlo k odvolaniu Fitta z pozície predsedu súdu ešte pred vyhodnotením zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Kolíková ako dôvod odvolania uviedla manažérske pochybenie v čase, keď príslušníci NAKA realizovali na súde úkony k zaisteniu spisu vrátane jeho utajovanej prílohy. Poslanec tvrdil, že nerozumie, prečo ministerka rozhodla o jeho odvolaní ešte skôr, ako zaujali stanovisko Generálna prokuratúra SR a Súdna rada SR, o čo podľa Svrčeka požiadal Fitt.

Výbor bude zároveň vo štvrtok rokovať o návrhu prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti s tzv. protiinflačným balíkom z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Prezidentka na ÚS napadla sporné časti. Legislatívu opätovne schválil parlament aj po jej vetovaní. Výbor má k návrhu zaujať stanovisko.