Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Opozícia bojovala dobrý boj, situácia je naďalej vážna, tvrdí Matovič

Na snímke poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci Národnej rady SR v utorok ráno hlasovali o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Pellegrinimu, návrh v pléne neprešiel.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Opozícia si plnila svoju povinnosť, bojovala dobrý boj. Skonštatoval to líder hnutia OĽaNO Igor Matovič po tom, ako sa v utorkovom hlasovaní nepodarilo odvolať premiéra Petra Pellegriniho z funkcie. Situáciu naďalej považuje za vážnu, v tejto súvislosti kritizoval aj mimoparlamentné strany a vyzval ich, aby sa zlu postavili spoločne.

"Bojovali sme dobrý boj," povedal Matovič v súvislosti s mimoriadnou schôdzou na odvolanie premiéra. Dodal, že výsledky utorkového hlasovania ho mrzia. Podľa jeho slov sa ukázalo, že koalícia funguje na báze kúpených hlasov nezaradených poslancov, ako napríklad Peter Marček.



Situáciu naďalej považuje za vážnu. "Máme za človeka premiéra, ktorému vôbec neprekáža, že zlyhal v kľúčovej situácii," povedal a poukázal na to, že Pellegrini si dlhodobo zakrýval oči pred vzťahmi Mariana K. so Smerom-SD.

"Peter Pellegrini oddojčil Mariana K.," podotkol s tým, že aj jeho nekonaním nadobudol podnikateľ pocit, že môže rozhodovať o živote novinárov či prokurátorov. Matovič si myslí, že premiér sa mal ospravedlniť a odstrihnúť mafiu od vlády a orgánov činných v trestnom konaní.

Kritizoval aj mimoparlamentné strany a "nových politikov", ktorí sa podľa neho mali zapojiť do odvolávania premiéra a postaviť sa na stranu opozície. Matovič si myslí, že mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko, Spolu a KDH nezabojovali dostatočne za odvolanie premiéra. Podľa jeho slov mali ukázať, že bojujú za nové a slušné Slovensko.

Odmietol, že by svojimi krokmi pracoval v prospech Smeru-SD. "Nebojujeme proti registrovaným partnerstvá alebo migrantom. Len hovoríme: Zoberme tieto tromfy Robertovi Ficovi z rúk," dodal. Na otázku, či je schopný spolupracovať s ďalšími opozičnými stranami odpovedal tým, že ak to znamená, že nemajú vystupovať a "robiť skutky", tak nie. Vyzval ich, aby "spoločne porazili zlo".

Poslanci Národnej rady SR v utorok ráno hlasovali o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Pellegrinimu, návrh v pléne neprešiel.

O kreslo chcela predsedu vlády pripraviť opozícia preto, lebo nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.