Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Po odvolávaní premiéra príde na rad P. Paška, opozícia podala návrh

Na snímke v popredí predseda vlády SR Robert Fico a vpravo predseda NRSR Pavol Paška počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Po premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) bude čeliť odvolávaniu z funkcie aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Hlavným dôvodom je jeho údajná angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici vraj predražený CT prístroj. Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov. Oznámili to zástupcovia strán OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a NOVA.

"Hlavný dôvod je jeho angažovanie sa v zdravotníckych firmách najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania práve za čias Ficovej vlády," uviedol Daniel Lipšic (nezaradený). Poukázal, že Medical Group je dnes akoby schránková firma, ale do roku 2008 všetky firmy v tejto skupine spoluvlastnil aj Paška.

Posledná kvapka

Poslednou kvapkou v pohári, ktorá viedla k iniciovaniu Paškovho odvolávania, bol podľa Lipšica fakt, že Paška nezverejnil svoje príjmy z predaja podielov v súkromných firmách. Lipšic zdôraznil, že verejní funkcionári majú podľa zákona zverejňovať všetky príjmy. Pašku označil Lipšic za osobu, ktorá stratila morálny kredit. "Nemá oprávnenie vykonávať druhú najvyššiu ústavnú funkciu v krajine," poznamenal.

Na snímke poslanec NRSR Daniel Lipšic (nezaradený) počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Podľa Igora Matoviča z OĽaNO všetci, ktorí sa pohybujú v zdravotníctve vedia, kto je na Slovensku za zdravotníctvom, ale Paška sa tvári, že to nie je on. Matovič doplnil, že angažovanosť v zdravotníctve nie je jediný dôvod na odvolanie predsedu parlamentu. "Je to aj jeho arogancia, s akou pristupuje najmä k opozičným poslancom. Pavol Paška dlhodobo šliape po našich ústavných právach," vyhlásil Matovič.

Fotogaléria z mimoriadnej schôdze parlamentu




Paška od začiatku spájanie svojej osoby s kauzou CT prístroja odmieta. Tvrdí, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška. Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.

S Ficom tretí pokus

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril 42. schôdzu, opozícia sa na nej pokúša odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ide o jej tretí pokus v tomto volebnom období.

Tentoraz sa opozícia pokúša zbaviť Fica funkcie pre údajné vytváranie korupčného systému. Smer-SD sa chystá aktívne diskutovať, aj keď schôdza podľa Fica nič neprinesie. Pred parlamentom sa schádzajú ľudia, ktorým prekáža korupcia a volajú po Ficovom páde.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico pri prejave počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Opozícia tvrdí, že Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.

Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdali v piatok (7.11.) 33 poslanci. Pod návrhom na zvolanie schôdze sú podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mostu-Híd a KDH. Obe strany napriek tomu mienia hlasovať za odvolanie Fica.

Opozícia na odvolanie premiéra nemá dosť hlasov, dá sa preto predpokladať, že Fico tento pokus s podporou svojich poslancov ustojí. Sociálni demokrati sa už vo výboroch vyjadrili proti odvolaniu predsedu vlády.



Fico čelí pokusu o odvolanie v tomto volebnom období už po tretí raz. Predtým sa ho pokúšala opozícia zbaviť funkcie za prípady SPP a predaja emisií. Aktuálnu mimoriadnu schôdzu premiér označil za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé.

"Prístup 'čím horšie, tým lepšie' ale Smer-SD nikdy neuprednostňoval," zdôraznil. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom. "Pozrite si hodnotenia OECD, prijali sme významné opatrenia v boji proti korupcii," podotkol.

Šéf exekutívy zdôraznil, že Smer-SD je jediná strana vo vláde, a teda má obrovskú agendu. "Pri takejto obrovskej agende sa vyskytnú aj pochybenia, chyby sa stávajú aj v iných krajinách EÚ. Ale pri pochybeniach reagujeme absolútne razantne a politická zodpovednosť bude aj naďalej vyvodzovaná," deklaroval.