Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pollák: Inšpiráciou odškodňovania žien po sterilizáciách môže byť ČR

Peter Pollák ml., archívne foto. Foto: Peter Pollák ml.

Verejná ochrankyňa práv verí, že sa podarí nájsť právny rámec na to, aby sa problematika nezákonných sterilizácií žien podarila vyriešiť.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Ešte v tomto volebnom období je nutné definitívne vyriešiť tému odškodnenia žien po nezákonných sterilizáciách. Zhodli sa na tom odborníci z ministerstiev, ombudsmanka Mária Patakyová a členovia parlamentného ľudskoprávneho výboru, ktorí sa vo štvrtok stretli pri okrúhlom stole.

Podpredseda výboru Peter Pollák (OĽANO) skonštatoval, že inšpiráciou nám môže byť český legislatívny rámec, ktorý nedávno u susedov schválili.

„Som veľmi rád, že s predstaviteľmi konkrétnych rezortov sme našli spoločnú reč a aj oni vidia konečné vyriešenie tejto témy ako veľmi dôležité," myslí si Pollák. Na stretnutie prišli odborníci z rezortov zdravotníctva, spravodlivosti, financií či práce.

Podľa Polláka sa príklady dobrej praxe dajú nájsť už aj v zahraničí. „Pre nás všetkých je veľmi inšpiratívny český zákon o odškodnení protiprávne sterilizovaných žien, ktorý schválili naši susedia len nedávno," dodal.

Verejná ochrankyňa práv verí, že sa podarí nájsť právny rámec na to, aby sa problematika nezákonných sterilizácií žien podarila vyriešiť. „Verím, že nájdeme spôsob, ktorý dokáže zahladiť ranu v ľudskej dôstojnosti, ktorú tieto ženy museli prežiť," uviedla Patakyová.