Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NRSR: Plénum debatovalo o návrhu zakázať vyvesovať dúhové vlajky

Na archívnej snímke poslanec NR SR György Gyimesi (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Gyimesi hovorí, že chce návrhom dosiahnuť ochranu štátnosti, nie diskriminovať niekoho s inou sexuálnou orientáciou.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili stredajšie rokovanie aktuálnej 72. schôdze diskusiou k návrhu, ktorý má zakázať vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu. Návrh podali Tomáš Taraba (nezaradený) a György Gyimesi (OĽANO).

Ondrej Dostál (SaS) počas diskusie pripomenul, že dúha nie je symbol propagovania inej sexuálnej orientácie, ale symbol tolerancie a akceptácie inakosti. Gyimesi hovorí, že chce návrhom dosiahnuť ochranu štátnosti, nie diskriminovať niekoho s inou sexuálnou orientáciou.

Novelou zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní chcú predkladatelia dosiahnuť, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označuje štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Plénum zároveň v stredu rozhodlo, že novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa opäť presunie na ďalšiu riadnu schôdzu NR SR. Návrh zákona, ktorý je už v druhom čítaní, sa v parlamente presúval už viackrát, pričom vláda ho schválila už 30. septembra 2020. Rokovanie o novele zákona v parlamente poznačili nezhody medzi koaličnými partnermi, SaS presadzovala v súvislosti s týmto návrhom daňovú brzdu.

Poslanci sa v závere rokovacieho dňa venovali aj návrhu na skrátené legislatívne konanie o novele štátneho rozpočtu na tento rok. Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) kritizoval, že v návrhu na úpravu štátneho rozpočtu nie je jasne napísané, ako a komu majú dané financie pomáhať. Ak by poslanci boli ochotní pustiť návrh do druhého čítania, vláda podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) pripraví pozmeňujúci návrh s podrobnejším rozpisom toho, na aké položky presne majú byť financie použité.

Poslanci majú vo štvrtok (6. 10.) ráno začať rokovaním o návrhoch z dielne rezortu školstva. Popoludní ich čaká tradičná hodina otázok. Po nej príde na rad mimoriadna schôdza, ktorú inicioval Smer-SD. Chce na nej presadiť uznesenie k vyvodeniu zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK)