Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ficov návrh odmietli, 30. september nebude Dňom mníchovskej zrady

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci návrhom podľa vlastných slov reagovali na stretnutie predstaviteľov Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska a Talianska, na konferencii 29. až 30. septembra 1938.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Tridsiaty september si na Slovensku nebudeme pripomínať ako Deň mníchovskej zrady. Plénum Národnej rady SR v utorok odmietlo novelu zákona o štátnych sviatkoch z dielne poslancov opozičného Smeru-SD Roberta Fica, Ľuboša Blahu a Ladislava Kamenického.

Poslanci návrhom podľa vlastných slov reagovali na stretnutie predstaviteľov Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska a Talianska, na konferencii 29. až 30. septembra 1938, bez účasti Československa, rozhodli, že muselo odovzdať časť svojho územia, pristúpiť k ponižujúcim podmienkam a bolo vystavené likvidácii nacistickým režimom v Nemecku, ku ktorej došlo rozdelením Československa.

„Žiadne historické dokumenty ani postoje českých a slovenských politikov z toho obdobia nepopierajú fakt, že správanie spojencov bolo v širokej politickej a spoločenskej dohode vnímané ako veľká zrada," napísali predkladatelia v dôvodovej správe.