Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

NRSR: Plénum prerokuje dva vládne návrhy zákonov v zrýchlenom režime

Poslanci si zvolili v tajnom hlasovaní zvyšných dvoch podpredsedov Národnej rady (NR) SR, ktorými sa stali Milan Laurenčík (SaS) a Peter Pellegrini (Smer-SD) počas druhej schôdze parlamentu v utorok 24. marca 2020. Na snímke sprava podpredsedovia NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD), Milan Laurenčík (SaS), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), podpredsedovia NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) a Gábor Grendela (OĽaNO). Foto: TASR - Michal Svítok

Poslanci totiž schválili návrhy na skrátené legislatívne konanie. Ide o vládne návrhy týkajúce sa opatrení v justícii a školstve.

Bratislava 24. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú dva vládne návrhy zákonov súvisiace s mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu v zrýchlenom režime. Poslanci totiž schválili návrhy na skrátené legislatívne konanie. Ide o vládne návrhy týkajúce sa opatrení v justícii a školstve.

Vládny návrh zákona týkajúci sa opatrení v justícii predpokladá napríklad prerušenie plynutia súkromnoprávnych lehôt v súvislosti s novým koronavírusom. Návrh upravuje aj odvolávanie členov Súdnej rady SR. Súdy by tiež mohli mať v čase mimoriadnej situácie alebo v prípade vyhlásenia núdzového stavu pojednávania a verejné zasadnutie iba v nevyhnutnom rozsahu. Ďalším z opatrení má byť možnosť pre právnické osoby, aby mohli zasadať bez osobného stretnutia. Vládny návrh o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nákazlivého ochorenia COVID-19 a v justícii pripravilo ministerstvo spravodlivosti.

Vládny návrh novely zákona o výchove a vzdelávaní predpokladá, že bude ministrovi školstva umožnené rozhodnúť o termínoch rozhodujúcich pre organizáciu školského roka mimo limitov ustanovených školským zákonom. Rovnako by mal mať minister možnosť zrušiť časti alebo formy skúšok, ktorými sa ukončuje výchova a vzdelávanie v strednej škole.