Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poisťovňa by mala mať povinnosť nahlásiť, ak dieťa nemá pediatra

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Po novom by mohol zamestnanec orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately preveriť, či dieťa môže byť vystavené ohrozeniu života, zdravia či neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu.

Bratislava 28. januára (TASR) - Zdravotná poisťovňa by mala byť povinná oznámiť orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, pokiaľ sa dieťaťu prestala poskytovať starostlivosť pediatrom a zároveň sa nezačala starostlivosť iného pediatra. Vyplýva to z návrhu novely o zdravotnom poistení upravujúcej aj zákon o poisťovníctve, ktorý vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Zabezpečiť má monitorovanie starostlivosti o dieťa zo strany pediatrov.

Po novom by mohol zamestnanec orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately preveriť, či dieťa môže byť vystavené ohrozeniu života, zdravia či neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu. Oznamovacia povinnosť poisťovne sa má týkať dieťaťa do šesť rokov. Návrh reaguje na tragický prípad osemmesačnej Lucky, ktorej telo vykopala polícia v máji 2020 na dvore rodinného domu v Nových Zámkoch. Dieťa nechýbalo desať mesiacov lekárom ani úradom.

"Dieťa má právo na zdravotnú starostlivosť pediatra. Nie je prípustné, aby ju stratilo napríklad v prípade, keď sa jeho rodičia presťahujú do iného okresu a tento fakt lekárovi nenahlásia. Tých najzraniteľnejších, ktorí o svojom osude nerozhodujú, musíme efektívne chrániť. Najmä, ak neprihlásením dieťaťa k novému pediatrovi chce ten, kto sa o dieťa má osobne starať, zakryť neľudské alebo zlé zaobchádzanie s dieťaťom," uviedla predkladateľka návrhu, poslankyňa Katarína Hatráková (OĽANO).
Na archívnej snímke Katarína Hatráková (OĽaNO).
Foto: TASR - Michal Svítok

Predkladatelia vysvetľujú, že prehliadky sú v rámci zdravotnej starostlivosti povinné nielen pre rodičov detí, ale aj lekárov. Pediatri si vedú presnú evidenciu a upozorňujú rodičov, kedy majú s dieťaťom prísť. Ak neprídu napríklad na očkovanie, lekári rodičov kontaktujú, zisťujú dôvody. V medializovanom prípade však mala detská lekárka dať matke zdravotnú dokumentáciu po tom, ako uviedla, že chce zmeniť lekára. Rodinu za predchádzajúce mesiace nekontaktovali ani zo sociálneho úradu.

Legislatíva má byť v prípade definitívneho schválenia účinná od 1. júna.