Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Plénum rokuje o novele zákonov súvisiacich s treťou vlnou

Ilustračné foto. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Plénum bude v piatok zasadať aj po 14.00 h, do prerokovania vládneho návrhu.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní o novelizácii zákonov súvisiacich s treťou vlnou pandémie. Legislatívny návrh je v druhom čítaní, poslanci o ňom rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Počas dňa by o ňom mali aj definitívne rozhodnúť.

Piebeh rokovania si môžete pozrieť TU.

Návrh hovorí o možnosti, že by sa mal zamestnanec pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať by sa to mohlo aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie.

Legislatívny návrh hovorí aj o ďalších zmenách, týkajú sa napríklad pandemickej PN, ale i pokút, ak niekto urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Plénum bude v piatok zasadať aj po 14.00 h


Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v piatok zasadať až do úplného prerokovania vládneho návrhu na zmenu legislatívy v súvislosti s treťou vlnou pandémie. Hoci plénum zvyčajne v piatky zasadá len do 14.00 h, na poslaneckom grémiu sa zákonodarcovia dohodli na dlhšom rokovaní. V pléne o tom informoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Vládny návrh na zmeny v súvislosti s pandémiou je aktuálne v druhom čítaní, poslanci sa mu venujú v skrátenom legislatívnom konaní. Písomne prihlásených do diskusie je ešte viacero rečníkov. Po nich ešte budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa ústne.

Ústne sa do diskusie k vládnemu návrhu prihlásilo viacero poslancov


Ústne sa do diskusie v Národnej rade (NR) SR k vládnemu návrhu na zmenu legislatívy v súvislosti s treťou vlnou pandémie prihlásilo okolo desať poslancov. Podľa rokovacieho poriadku majú ústne prihlásení poslanci desať minút na svoj prejav. Na ich vyjadrenia môžu ostatní zákonodarcovia reagovať faktickými poznámkami, každá môže mať najviac dve minúty.

Poslanci budú v piatok zasadať až do úplného prerokovania vládneho návrhu. Hoci plénum zvyčajne v piatky zasadá len do 14.00 h, na poslaneckom grémiu sa zákonodarcovia dohodli na dlhšom rokovaní.