Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NRSR prerokuje vládne návrhy zákonov v skrátenom legislatívnom konaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Schôdza bude následne prerušená a pokračovať sa bude vo štvrtok o 11:00, aby stihli zasadnúť výbory.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Plénum Národnej rady SR bude v stredu rokovať, až kým neodhlasuje návrhy zákonov v prvom čítaní. Navrhol to predseda parlamentu Boris Kollár a poslanci to odsúhlasili.

Kollár priblížil, že poslanecké grémium sa dohodlo, že po prerokovaní návrhov vlády na skrátené legislatívne konanie pristúpi plénum k hlasovaniu. Ak poslanci odsúhlasia zrýchlený režim, bezprostredne pristúpia k prvým čítaniam návrhov zákonov.

Rokovanie bude v stredu pokračovať, až kým sa v prvom čítaní návrhy neodhlasujú. Schôdza bude následne prerušená a pokračovať sa bude vo štvrtok o 11:00, aby stihli zasadnúť výbory.

Zákonodarcovia majú na programe aktuálnej schôdze viacero vládnych návrhov na riešenie krízy pre nový koronavírus. Prerokúvať by ich mali v zrýchlenom režime.

Zaoberať sa majú zmenami v Zákonníku práce. Rokovať majú tiež o vládnom návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR v súvislosti s ochorením COVID-19. Venovať by sa mali aj opatreniam v oblasti financií z dielne Ministerstva financií SR.

J.Šeliga uvítal Fond vzájomnej pomoci, poukázal na potrebu solidarity


Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) uvítal zriadenie Fondu vzájomnej pomoci. Zdôraznil, že ak môžu poslanci parlamentu urobiť niečo navyše, aby pomohli ľuďom, nevidí dôvod tak neurobiť.

"Našou úlohou, ako poslancov NR SR, je diskutovať o systémových opatreniach a rozhodovať o legislatívnych riešeniach krízy spôsobenej ochorením COVID-19. Ale ak v tejto krízovej situácii môžeme urobiť aj niečo naviac, nevidím dôvod, prečo takúto príležitosť nevyužiť," povedal Šeliga.

Podľa vlastných slov sa snaží finančne aj materiálne pomáhať konkrétnym ľuďom a inštitúciám od začiatku krízy. Zdôraznil, že v tom bude pokračovať naďalej.

Verí, že túto mimoriadnu skúšku Slovensko zvládne najmä vďaka odhodlaniu, príkladnej disciplíne a medziľudskej solidarite.

O zriadení Fondu vzájomnej pomoci informoval v stredu premiér Igor Matovič (OĽaNO). Slúžiť má na riešenie individuálnych životných prípadov ovplyvnených krízou súvisiacou so šírením nového koronavírusu. Prispievať doň budú koaliční poslanci, ministri aj ďalší, ktorí na tom budú s vládou spolupracovať. Matovič pozval k iniciatíve aj opozíciu, ponúkol im miesta v správnej rade, ktorá má rozhodovať o prerozdelení financií z fondu.

E. Tomáš: Nechápem, prečo je pri Zákonníku práce vynechávaná tripartita


Ide sa meniť Zákonník práce a deje sa to bez toho, aby o tom rokovala tripartita. Vyhlásil to v pléne opozičný poslanec Erik Tomáš (Smer-SD). Na novele zákona poslancom Smeru-SD podľa jeho slov najviac vadí to, že vláda ide meniť súčasný stav preplácania miezd, keď existuje prekážka v práci na strane zamestnávateľa. S niektorými zmenami v novele však poslanci Smeru-SD súhlasia.

Plénum aktuálne rokuje o návrhu na skrátený režim k novele Zákonníka práce, poslanci sa však vyjadrujú už aj k samotným detailom zmien. "Súčasná situácia si vyžaduje plošné systémové opatrenia. Všetko, čo zatiaľ prijímate, sa deje bez sociálneho dialógu. Nerozumiem, ako môže byť vynechávaná tripartita. Odborári sa k vám nevedia dostať a ja tomu naozaj nerozumiem," vyhlásil v pléne Tomáš.

Rezort práce v novele okrem iného navrhuje to, aby zamestnávatelia bez zástupcov zamestnancov, teda odborárov, mohli rozhodnúť, že v prípade prekážky v práci môžu poskytovať zamestnancom náhradu mzdy v sume 80 % priemerného zárobku zamestnanca, najmenej však vo výške minimálnej mzdy. Týkať sa to má prípadov, ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu celkom alebo z časti pre zastavenie alebo obmedzenie činnosti zamestnávateľa na základe rozhodnutia príslušného orgánu alebo pre zastavenie či obmedzenie činnosti firmy v dôsledku vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

Ak z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu zamestnávateľ nemôže pracovníkovi prideľovať prácu a poskytuje mu náhradu mzdy, po novom bude môcť zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi odpracovanie času, za ktorý mu patrila náhrada mzdy. Odpracovanie bude možné nariadiť najviac v rozsahu 400 hodín v kalendárnom roku a odpracovanie je možné najneskôr do 12 mesiacov odo dňa, keď prekážka v práci nastala. Zamestnancovi za čas výkonu práce patrí dosiahnutá mzda. Tento čas sa pritom nebude započítavať do priemerného týždenného pracovného času, firma však tento čas osobitne označí. "V súčasnosti, pokiaľ sa vyskytne prekážka v prevádzke, firma z nejakého dôvodu nemôže vyrábať, je povinná zamestnancom preplácať 100 % mzdy, ak to nie je dohodnuté inak s odborovým zväzom. Idete novelizovať Zákonník práce tak, že to bude 80 % mzdy počas mimoriadneho stavu, ale čo je dôležité, že bude zároveň nariadené, ľuďom si to po skončení krízy odpracovať," tvrdí Tomáš, podľa ktorého vláda týmto opatrením nemyslí na zamestnancov. Tiež mu chýba to, že vláda pri opatreniach nemyslí na veľkých zamestnávateľov.

S niektorými zmenami v pracovnom kódexe však poslanci Smeru-SD súhlasia. Napríklad, tzv. moratórium na výpovede. Rezort práce v novele tiež navrhuje doplnenie ochrany zamestnanca pred skončením pracovného pomeru a ochrany pri návrate do zamestnania, ak pracovník využije dôležitú osobnú prekážku v práci na ošetrovanie chorého člena rodiny alebo starostlivosť o dieťa. Týkať sa to má aj prípadov zamestnancov, ktorým je nariadené karanténne opatrenie alebo izolácia.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) odmieta, že by vláda prijímala len "kozmetické riešenia" v súčasnej kríze. "My sme za týždeň pripravili pre 800.000 zamestnancov a 200.000 SZČO pomoc za 1,5 miliardy eur. Ak toto je kozmetická pomoc, o tom by som si dovolil pochybovať," vyhlásil Krajniak. Nie je podľa neho pravda, že väčšina ľudí pracuje najmä vo veľkých firmách. "Čo sa týka nadčasov, som pripravený o tom na výbore diskutovať, aké návrhy by ste chceli predložiť. Som pripravený si ich vypočuť," dodal Krajniak.

Poslanci prerokujú novelu Zákonníka práce v skrátenom režime


Parlament bude rokovať o novele Zákonníka práce v skrátenom legislatívnom konaní. V stredu to odsúhlasilo plénum Národnej rady SR 105 hlasmi zo 129 prítomných poslancov.

Rezort práce navrhuje niekoľko zmien Zákonníku práce v súvislosti s novým koronavírusom a mimoriadnym stavom na Slovensku. Týkajú sa napríklad toho, že zamestnávateľ bude oprávnený nariadiť výkon práce z domu, upraviť sa má aj rozvrhnutie pracovného času, predlžuje sa o mesiac podporné obdobie v nezamestnanosti, ak si občan ani po pol roku nebude schopný nájsť prácu. Okrem toho by po novom zamestnávatelia bez odborárov vo firme mohli rozhodnúť, že v prípade prekážky v práci môžu poskytovať zamestnancom náhradu mzdy v sume 80 % priemerného zárobku zamestnanca, najmenej však vo výške minimálnej mzdy.

"Vyhlásením mimoriadnej situácie právne vzťahy súvisiace s právom sociálneho zabezpečenia sa zmenili natoľko, že prostredníctvom doterajšej úpravy v príslušných právnych predpisoch v tejto oblasti nie je možné efektívne zabezpečiť primeranú úroveň sociálneho zabezpečenia dotknutých subjektov," zdôvodnil rezort práce k návrhu na skrátené konanie k novele Zákonníka práce. Zároveň je nevyhnutné posilniť nástroje pracovnoprávnych vzťahov a služieb zamestnanosti, ktoré umožnia zmierniť negatívne vplyvy preventívnych a karanténnych opatrení, najmä čo sa týka zamestnancov, zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb.

"Účelom vládneho návrhu zákona je preto v záujme ochrany základných práv a slobôd, a to najmä práva na primerané hmotné zabezpečenie pri nespôsobilosti na prácu, práva na prácu a práva na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky zaviesť nástroje na odstránenie následkov vyhlásenej krízovej situácie," priblížil rezort práce.

Ministerstvo je tiež presvedčené, že je potrebné v súvislosti s poskytovaním sociálnych služieb počas mimoriadneho stavu vytvoriť právny rámec pre flexibilnú úpravu výšky a podmienok poskytovania, vyplácania, čerpania, vrátenia a zúčtovania finančného príspevku poskytovaného obciam, poskytovateľom zriadeným alebo založeným obcami a neverejným poskytovateľom vybraných druhov sociálnych služieb v zariadeniach krízovej intervencie a v zariadeniach podmienených odkázanosťou.

Ďalšími opatreniami v novele sa sleduje cieľ predchádzať značným hospodárskym škodám, ktoré hrozia štátu. Obmedzením činnosti výrobných prevádzok, poskytovania väčšiny služieb a podobne sa zásadne narušila ekonomická činnosť subjektov v Slovenskej republike. "Obmedzovaním podnikateľskej činnosti dochádza k zmenšeniu až zastaveniu dosahovania príjmov u mnohých podnikateľských subjektov. Z uvedených dôvodov je potrebné dočasne modifikovať právne nástroje v rámci pracovnoprávnych vzťahov, ktoré umožnia efektívne reagovať na meniacu sa situáciu tak, aby sa v čo najväčšej možnej miere predišlo škodám na strane zamestnávateľov a zároveň čo v najmenšom rozsahu zasiahlo do práv zamestnancov," tvrdí ministerstvo.

Finančné opatrenia pre koronavírus sa prerokujú v zrýchlenom režime


Opatrenia vo finančnej oblasti z dielne Ministerstva financií (MF) SR prerokuje Národná rada (NR) SR v takzvanom zrýchlenom režime. Poslanci to schválili na stredajšom hlasovaní. Za hlasovalo 126 zo 129 prítomných poslancov.

"Cieľom návrhu zákona je ochrana, respektíve pomoc fyzickým osobám - nepodnikateľom, podnikateľom a zamestnancom aj zamestnávateľom pred následkami pandémie," konštatuje sa v predkladacej správe.

Uplatňovanie opatrení je vymedzené na obdobie, ktoré sa začalo dňom vyhlásenia mimoriadnej situácie, teda od 12. marca, až do konca mesiaca, v ktorom vláda mimoriadnu situáciu odvolá. "Zákon pre toto obdobie zavádza legislatívnu skratku 'obdobie pandémie'," spresnilo MF.

Návrh prináša okrem iného posun lehôt pri dani z príjmov na podanie daňových priznaní, hlásení, ročných zúčtovaní za zamestnancov, oznámenia odvedenia dane z nepeňažného príjmu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a dani z motorových vozidiel v špecifických prípadoch. Posun lehôt by sa mal týkať aj účtovných závierok, výročných správ a správ audítora a ich uloženia do registra účtovných závierok. Pri dovoze zdravotníckeho materiálu z tretích krajín by malo dôjsť k oslobodeniu od dovozného cla a DPH.

Finančná pomoc mikropodnikom, malým a stredným podnikom má byť poskytovaná vo forme záruky za úver alebo úhrady úrokov z úveru. Poskytovateľom takejto finančnej pomoci bude ministerstvo financií a sprostredkovateľmi pomoci Exportno-importná banka Slovenskej republiky a Slovenská záručná a rozvojová banka.

Navrhuje sa tiež ustanoviť Národnej banke Slovenska (NBS) mimoriadne oprávnenia pre prípad, že jej budú okolnosti súvisiace s obdobím pandémie brániť v riadnom plnení povinností vyžadovaných osobitnými predpismi.

V tomto roku by sa zároveň v súvislosti s pandémiou malo umožniť vláde prevziať úver aj nad rámec schválený zákonom o štátnom rozpočte na rok 2020, a to na zabezpečenie likvidity v štátnom rozpočte. Upraviť sa majú aj pravidlá pri rozpočtoch územných samospráv.

O opatreniach pre COVID-19 z dielne rezortu vnútra sa rozhodne v zrýchlenom režime


Národná rada (NR) SR prerokuje viacero zmien z dielne rezortu vnútra v zrýchlenom režime. Poslanci v stredu schválili návrh na skrátené legislatívne konanie pri vládnom návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra (MV) SR v súvislosti s ochorením COVID-19. Zmeny by sa mali dotknúť rokovania obecných a mestských zastupiteľstiev, ale aj polície, hasičov a záchranárov.

Vládny návrh zákona predpokladá, že policajti i príslušníci Hasičského a záchranného zboru by mohli mať počas krízovej situácie pre pandémiu nového koronavírusu nárok na platené voľno v prípade potreby celodennej starostlivosti o dieťa či zverenej osoby.

Zmeny by sa mohli dotknúť aj vydávania dokladov. Obmedziť by sa mohlo prijímanie žiadostí o vydanie občianskeho preukazu, napríklad pri neplatných či nesprávnych údajoch, nemuseli by sa tiež prijímať žiadosti o vydanie občianskeho preukazu pre dieťa do 15 rokov. Ak občianskym preukazom skončila platnosť, mali by určitú dobu platiť aj po skončení krízovej situácie. Ak sa počas tohto obdobia vybavovali nové preukazy, majú sa doručiť na adresu občana. Obmedziť sa má aj prijímanie žiadostí o vydanie cestovného pasu a vybavenie vodičských preukazov.

Obecné zastupiteľstvá by mohli zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie, alebo hlasovať listinnou či elektronickou formou, tzv. per rollam. Prerušiť by sa mohlo aj plynutie niektorých lehôt týkajúcich sa obcí a samospráv.