Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci nezvolili člena Správnej rady TASR, voliť sa bude znova

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Správna rada dohliada na plnenie úloh, ktoré tlačovej agentúre vyplývajú zo zákona, volí a odvoláva generálneho riaditeľa.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Poslanci Národnej rady SR vo štvrtkovom opakovanom verejnom hlasovaní nezvolili člena Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) pre oblasť žurnalistiky.

Voľba sa opakovala, pretože ešte v júli žiaden zo šiestich kandidátov nezískal potrebný počet hlasov. Do opakovanej voľby postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov, a to Henrieta Hrubá a Jozef Bednár. Ani vo štvrtok nezískal žiaden z nich dostatočný počet hlasov. Po oznámení výsledkov v pléne uviedli, že sa bude konať nová voľba.

Parlament má zvoliť člena Správnej rady TASR na funkčné obdobie do 26. februára 2024, ktoré začne plynúť dňom jeho zvolenia. Doterajší člen správnej rady Árpád Korpás sa vzdal svojej funkcie 17. mája.

Správna rada dohliada na plnenie úloh, ktoré tlačovej agentúre vyplývajú zo zákona, volí a odvoláva generálneho riaditeľa. Okrem iného tiež schvaľuje dlhodobé plány a koncepcie rozvoja TASR, návrh jej rozpočtu či účtovnej uzávierky, výročnú správu o činnosti a hospodárení TASR, návrhy na podnikateľské zámery, kontroluje hospodárenie agentúry a nakladanie s jej majetkom. Správna rada tiež prerokováva návrhy, podnety a sťažnosti týkajúce sa činnosti tlačovej agentúry.