Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Poslanci opäť diskutovali o Fonde na podporu umenia

Na archívnej snímke Roman Michelko. Foto: TASR- Martin Baumann

Michelko reagoval, že tretie čítanie sa má týkať legislatívno-technických pripomienok novely.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa opäť vrátili k novele zákona o Fonde na podporu umenia. Do diskusie v treťom čítaní sa prihlásili traja opoziční poslanci za PS. Poslanci už odsúhlasili zmeny k novele z výborov a pozmeňujúci návrh predkladateľa Romana Michelka (SNS). Finálne hlasovanie o novele ako o celku by tak malo byť vo štvrtok (16. 5.).

Zora Jaurová (PS) v diskusii kritizovala, že aktuálne znenie návrhu je odlišné od toho pôvodne predloženého. Zopakovala aj výhrady voči zámeru legislatívnej úpravy. Obáva sa o budúcnosť fondu. "Výsledok bude pre kultúru katastrofálny, ale v mene uchovania vlády si to tu odhlasujete," prihovorila sa koaličným poslancom. Apelovala na nich, aby novelu nepodporili.

Michelko reagoval, že tretie čítanie sa má týkať legislatívno-technických pripomienok novely. "Netreba nechať zneužívať tretie čítanie na takéto veci," povedal a apeloval na predsedajúceho, aby poslancom zobral slovo, ak nedodržiavajú ustanovenia rokovacieho poriadku NR SR. Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) ho upozornil, že ak boli v druhom čítaní podané pozmeňujúce návrhy, v treťom čítaní na ne môžu poslanci reagovať aj podľa rokovacieho poriadku.

Proti novele protestovali v utorok pred parlamentom aj zástupcovia platformy Otvorená kultúra. Zmeny, ktoré presúvajú rozhodovaciu právomoc o pridelení dotácií odmietajú, vidia v nich snahy o politické ovládnutie verejnoprávneho fondu a ignorovanie základného princípu fondu, že o finančnej podpore pre kultúru rozhodujú priamo tí, ktorí v nej pôsobia a najviac rozumejú jej potrebám. Obávajú sa, že zmeny by mohli ohroziť samotnú existenciu spolkov a združení, ktoré sa venujú kultúre a prostredníctvom podporených projektov vytvárajú pracovné miesta v regiónoch.