Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci NR SR ukončili rokovanie, diskutovali o stave zdravotníctva

Na snímke plénum počas hlasovania na 75. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci upozornili na hrozbu výpovedí zhruba 2000 lekárov a ohrozenie poskytovania riadnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili krátko popoludní piatkové rokovanie. Na mimoriadnej schôdzi diskutovali o situácii v zdravotníctve. Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD. Žiada prijať uznesenie, ktorým parlament zaviaže vládu konať a dohodnúť sa s lekármi na prijateľných podmienkach.

Rozprava k tejto schôdzi sa skončila. Vystúpili v nej najmä opoziční poslanci, ale aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) ozrejmil, že poslanci budú pokračovať v schôdzi hlasovaním v utorok (15. 11.) o 11.00 h. Po hlasovaní a následnej polhodinovej prestávke by sa mala začať ďalšia schôdza iniciovaná Smerom-SD. Odvolávať chce na nej ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Strana mu vyčíta nezvládanie situácie s nelegálnou migráciou.



Lengvarský: Body z uznesenia už sú súčasťou memoranda, ktoré je pripravené


Všetky body z uznesenia predloženého Smerom-SD už sú premietnuté v memorande, ktoré je pripravené. Deklaroval to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k situácii v zdravotníctve. Súhlasí s viacerými výhradami opozície i s tým, že situácia nie je dobrá. Pripomenul však, že požiadavky lekárov sa nenaplnili od roku 2011 a nevyhovujúca situácia sa dlhodobo neriešila. Verí v nájdenie riešenia a upokojenie situácie. Na pondelok (14. 11.) avizoval ďalšie rokovanie s Lekárskym odborovým združením (LOZ).

"Plat nie je prvou podmienkou na to, aby tu lekár ostal. Ďalšie podmienky sú možnosť odborného rastu, možnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť na Slovensku v súlade s 21. storočím," povedal Lengvarský. Pýta sa, koľko nemocníc sa za posledných 20 rokov postavilo a koľko nových postupov sa zaviedlo do praxe. "Tlak tu mal byť už dávno," vyhlásil s tým, že súčasná situácia je vyústením dlhodobého neriešenia problémov.

Minister spomenul požiadavky lekárskych odborárov z roku 2011, ktoré sa opakujú aj teraz. Kritizoval, že sa za 11 rokov vlastne v týchto otázkach nič nevykonalo. Roky tu podľa neho bol priestor na jasné definovanie financovania zdravotníctva, na kroky smerujúce k udržaniu lekárov i k stabilizácii personálu vo všetkých zdravotníckych povolaniach.

Tvrdí, že rezort zdravotníctva aktuálne urobil všetko, čo mohol a že v memorande pripravenom pre odborárov sú dohodnuté všetky požiadavky a jednotlivé dátumy ich plnenia sú v podstate rovnaké, ako v predloženom uznesení. Ak sa aj uznesenie Smeru-SD neprijme, tvrdí, že jednotlivé kroky z neho sa tak či tak budú realizovať.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval, že situácia je mimoriadne vážna a ak vláda nevie nič urobiť, mala by odísť. Vyhlásil, že koalícia sa nemôže stále vyhovárať na predchádzajúce vlády. Poukázal aj na výhrady odborárov voči pripravenému memorandu. Líder Smeru-SD Robert Fico nevidí u Lengvarského vôľu a presvedčenie niečo urobiť. Apeloval na sociálny zmier medzi vládou a zdravotníkmi. Apeloval na podpísanie memoranda.

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš reagoval, že súčasná opozícia by sa mala pozrieť do zrkadla. Tvrdí, že za vlád Smeru-SD bol rezort zdravotníctva stredobodom záujmu finančných skupín či oligarchov blízkych strane. Pripomenul viaceré kauzy predchádzajúcich vlád.

Do diskusie k zdravotníctvu sa prihlásili ešte traja poslanci a Lengvarský


Ďalší traja poslanci sa v piatok prihlásili do diskusie k situácii v zdravotníctve na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Využili možnosť prihlásiť sa ústne. Sú nimi Tomáš Taraba, Miroslav Urban (obaja nezaradení) a Marek Šefčík (OĽANO). O slovo požiadal aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

V doterajšej diskusii vystúpili niekoľkí opoziční poslanci. Návrh uznesenia, ktorým chce Smer-SD zaviazať vládu na riešenie situácie a podpísanie memoranda s lekárskymi odborármi, predniesol Vladimír Baláž. Na hľadanie riešenia krízovej situácie vyzval predstaviteľov vlády aj Richard Raši (nezaradený).

R. Raši: Situácia v zdravotníctve má len dve riešenia, dohodu alebo obete


Krízová situácia v zdravotníctve má len dve riešenia, dohodu alebo obete. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR z Hlasu-SD Richard Raši v diskusii na mimoriadnej schôdzi k zdravotníctvu. Vyzval premiéra Eduarda Heger a ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽANO), aby sa začali situácii venovať a rokovali s lekármi, až dokým sa situácia nevyrieši. Poukázal na jednotlivé požiadavky lekárov a ich možné riešenia.

"Situácia v zdravotníctve má len dve riešenia, dohodu alebo obete. Iné riešenie nie je. Dohoda je podľa mňa to jediné, k čomu nakoniec bude musieť dôjsť, pretože výpoveď 2100 lekárov je absolútne neriešiteľnou situáciou," povedal Raši. Poukázal na štruktúru podaných výpovedí. Skonštatoval, že ak podajú výpovede pracovníci z ARO, môže mať nemocnica aj celý chirurgický a úrazový tím, ale pacienta nezoperujú a v kritickom stave ani nezachránia.

Raši tiež podotkol, že žiaden štát nemá toľko lekárov alebo sestier, aby dokázali kompenzovať takéto krízy a nedokáže nám pomôcť ani žiadne okolitý štát. Preto si myslí, že k dohode medzi vládou a lekárskymi odborármi bude musieť prísť skôr či neskôr, pretože štát nemá páky, aby udržal lekárov na ich pozíciách.

Tvrdí, že štát má dostatok peňazí na dofinancovanie zdravotníctva. Uviedol, že ak by sa do sektoru presunulo z pandemickej rezervy či rezervy vlády na legislatívne zmeny 400 až 440 miliónov eur, budeme na úrovni Českej republiky a vyrieši sa prvý problém čisto finančného charakteru. Poukázal aj na požiadavku lekárov zabezpečiť dostatok personálu na jednotlivých oddeleniach. "Chcú len, aby tam bolo minimum potrebných ľudí," podotkol. Ani ďalšie požiadavky lekárov podľa neho nie sú nesplniteľné. Spomenul napríklad navýšenie počtu medikov, pričom však kritizoval spôsob, akým to oznámil a chce urobiť minister financií.

Do diskusie sa v pléne NR SR zatiaľ zapájali len opoziční poslanci. Členovia koalícia na nich doteraz nereagovali. Písomne prihlásený je po Rašim už len Milan Mazurek (nezaradený). Následne sa budú môcť poslanci prihlásiť aj ústne. V sále je prítomný aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Do diskusie k situácii v zdravotníctve sa prihlásili traja rečníci písomne


Do diskusie k situácii v zdravotníctve sa na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR prihlásili traja rečníci. Jeden z nich je za poslanecký klub.

Rečníci prihlásení za klub môžu podľa rokovacieho poriadku hovoriť 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu rečniť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, pričom jedna môže trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

V. Baláž: Musíme v každom prípade zabrániť výpovediam lekárov


Musíme v každom prípade zabrániť výpovediam lekárov, situáciu nemožno nechať na poslednú chvíľu, keď lekári po ukončení výpovednej lehoty odídu zo zdravotníckych zariadení. Vyhlásil to opozičný poslanec Vladimír Baláž (Smer-SD) v úvode mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k situácii v zdravotníctve. Apeloval na poslancov i vládu, aby hľadali spôsoby napravenia situácie v zdravotníctve a nehazardovali so životmi ľudí. Hovorí o vážnej kríze zdravotníctva.

"Hlasy odborárov nie sú vypočuté, dostali sme sa do situácie, keď nás čaká posledná možnosť vyrokovať niektoré z podmienok, ktoré Lekárske odborové združenie dalo pred vládu, pred parlament a pred politikov na Slovensku. Treba žiadať od každej strany v tejto situácii, aby otvorila srdia a mysle a našla spoločné riešenie," apeloval Baláž.

Situácia zároveň podľa neho dáva priestor, aby sa hľadalo viac peňazí pre zdravotníctvo. Apeluje na jeho riadne vybavenie. Poukázal aj na potrebu stabilizácie zdravotníctva. Upozornil tiež na odchod zdravotných sestier a hrozbu kolapsu viacerých programov v zdravotníctve. "Systém prestane fungovať z toho dôvodu, že je závislý na službách a príslužbách týchto ľudí," podotkol.

Baláž pripomenul dlhodobé problémy zdravotníctva na Slovensku, ktoré vyplávali na povrch vo veľkej miere počas pandémie nového koronavírusu. Poukázal aj na viaceré a dlhodobé požiadavky zdravotníkov, nielen personálne, ale aj materiálno-technické. Poslancom priblížil požiadavky odborárov, ktoré sú obsiahnuté aj v uznesení predloženom Smerom-SD.