Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci NR SR sa zídu v utorok, venovať by sa mali aj vládnym novelám

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Definitívne by mali poslanci na tejto schôdzi rozhodnúť o návrhu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý sa už viackrát presúval.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu opäť v utorok (21. 9.). Na programe 40. schôdze majú ešte viacero vládnych i poslaneckých návrhov. Okrem legislatívy by mali na tejto schôdzi rokovať aj o opozičnom návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorý sa cez leto viackrát presúval.

Na utorok ráno majú zákonodarcovia naplánované viaceré vládne návrhy z dielne rezortu školstva. Definitívne by mali rozhodnúť o dvoch novelách, ktoré majú smerovať k transformácii Slovenskej akadémie vied. V prvom čítaní by sa mali venovať novele školského zákona, zákona o odbornom vzdelávaní a príprave či zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch.

Na programe schôdze sú aj ďalšie vládne návrhy. Napríklad envirorezort pripravil legislatívu, podľa ktorej by v prevádzkach verejného a rýchleho stravovania mali byť zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané by mali byť aj na verejných podujatiach.

Definitívne by mali poslanci na tejto schôdzi rozhodnúť o návrhu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý sa už viackrát presúval. Dôvodom mali byť nezhody medzi koaličnými partnermi. SaS chce presadiť do zákona aj daňovú brzdu, bez toho o návrhu nebude hlasovať.

Zákonodarcov čaká aj vládny návrh týkajúci sa plánu obnovy. Prerokovať by mali tiež správu o finančnej stabilite, ale aj správu o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti za minulý rok.

Poslanci OĽANO a Sme rodina predložili do NR SR nový zákon o pomoci tehotným ženám. Podľa návrhu chcú vytvoriť podporné opatrenia pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek zase navrhuje zákonom definovať životné partnerstvo, ktoré má byť prístupné pre všetky páry, bez ohľadu na pohlavie osôb, ktoré pár tvoria.

Na programe sú aj návrhy, ktorými chce opozícia dosiahnuť predčasné voľby. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho chcú zmeniť rokovací poriadok, aby plénum o odmietnutých návrhoch zákonov mohlo rokovať opäť aj skôr ako o pol roka. Ale len vo výnimočných situáciách. Takto chcú dosiahnuť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, a nie až v decembri. Smer-SD chce do ústavy doplniť ustanovenie, že referendom možno skrátiť volebné obdobie NR SR. Ústavnoprávny výbor už skonštatoval, že týmto návrhom by sa NR SR nemala ešte zaoberať, pretože návrh je v tej istej veci ako návrh nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu, ktorý poslanci odmietli v júni. Do decembra tak plynie polročná lehota, počas ktorej o podobnom návrhu nemožno rokovať.

Na programe schôdze sú i správy o činnosti Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2020. Poslanci by sa mali tiež opäť pokúsiť zvoliť člena Správnej rady TASR.