Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci si väčšinu hlasovaní v tomto týždni zrušili

NRSR, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

O zákonoch bude rozhodovať iba v utorok podvečer a v stredu (17. 10.) dopoludnia.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Národná rada SR si väčšinu hlasovaní na tento týždeň zrušila. O zákonoch bude rozhodovať iba v utorok podvečer a v stredu (17. 10.) dopoludnia. Hlasovania v ostatných dňoch, 18. októbra a 19. októbra, a tiež v pondelok 22. októbra si parlamentná väčšina zrušila. Plénum má podľa rokovacieho poriadku hlasovať dvakrát za deň, o 11.00 h a o 19.00 h. V piatok len o 11.00 h, keďže tento deň býva zvyčajne kratší.

Snemovňa rovnako v úvode schôdze rozhodla, že bude rokovať aj v pondelok, hoci pondelky nebývali zvyčajne rokovacími dňami. Plénum odsúhlasilo aj to, že rokovanie v týždni, keď budú dva štátne sviatky, nebude. Rokovacie dni budú podľa rozhodnutia pléna predĺžené o hodinu, teda neskončia sa o 19.00 h, ale o 20.00 h, okrem piatka, keď poslanci dorokujú o 14.00 h. O polovicu si skrátili dvojhodinovú obedňajšiu prestávku.

Opozícia považuje takúto neštandardnú úpravu priebehu schôdze za umelé skracovanie schôdze. Šéfka klubu OĽaNO Veronika Remišová žiadala, aby snemovňa takýmto spôsobom nepostupovala a aby rokovala podľa riadnych pravidiel rokovacieho poriadku. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) zmeny obhajoval tým, že si ich vyžiadali aj zahraničné cesty poslancov.