Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončili utorkové rokovanie novelou zákona o odpadoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Parlament v novembri 2019 schválil legislatívu, podľa ktorej majú byť smetiarske autá vybavené vážiacim systémom. Koalícia tvrdí, že táto povinnosť je kontraproduktívna.

Bratislava 4. mája (TASR) – Poslanci Národnej rady SR v závere prvého dňa 28. schôdze prerokovali novelu zákona o odpadoch. Návrhom by sa mala zrušiť povinnosť vážiaceho systému pre smetiarske autá, ktorá má platiť od roku 2023. Po novom by stačilo, aby zberové spoločnosti ohlásili obci množstvá vyzbieraného odpadu. Poslanci sa opäť zídu v stredu od 9:00.

Parlament v novembri 2019 schválil legislatívu, podľa ktorej majú byť smetiarske autá vybavené vážiacim systémom. Koalícia tvrdí, že táto povinnosť je kontraproduktívna. „Všetky zberné vozidlá sú totiž pred vysypaním vážené na certifikovaných váhach v spaľovniach, taktiež na skládkach a v zariadeniach na spracovanie triedeného odpadu," skonštatovali v návrhu poslanci. Väčšie obce a mestá majú podľa nich k dispozícii informáciu o vyprodukovanom odpade. Menšie obce by sa mohli naďalej dohodnúť na inštalovaní systému dobrovoľne, podobne ako doteraz.

Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) predniesla v pléne pozmeňujúci návrh, ktorým sa upravuje, aby ten, kto vykonáva zber zmesového odpadu alebo triedený zber, zabezpečoval zberné vozidlá nie automaticky, ale na základe požiadavky obce.