Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pred parlamentom pribudlo protestujúcich, ale aj policajtov

Pred Národnou radou (NR) SR v Bratislave pokračuje protest proti opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu 24. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Dano Veselský

Po poslednom vystúpení opozičných poslancov sa protestujúci chceli dostať cez stojacich policajtov do parlamentu.

Bratislava 24. júla (TASR) – Protest stoviek ľudí proti očkovaniu, testovaniu a ďalším protipandemickým opatreniam pred Národnou radou SR v Bratislave naďalej pokračuje. V priestore pred Viedenskou bránou Bratislavského hradu pribudlo demonštrujúcich, vzrástol aj počet policajtov, ktorí strážia vstup do budovy parlamentu.

Protestujúci očakávajú, ako v parlamente dopadne hlasovanie o novele, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, a teda tých, ktorí sú zaočkovaní, negatívne testovaní, či tých, ktorí prekonali ochorenie.

Pred mikrofónom pred demonštrujúcim davom sa strieda viacero rečníkov. Hovoria o národnom povstaní, o boji za právo a slobodu, žiadajú demisiu vlády a predčasné parlamentné voľby. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu nového koronavírusu označujú za podvod. Medzi protestujúcimi sú mladí i starší ľudia, taktiež aj deti.

Často sa obracajú na stojacich policajtov s výzvou, aby sa pridali k demonštrácii, niektorí im aj nadávajú a vyhrážajú sa im, pýtajú si od nich identifikačné údaje. Keď polícia posilňovala stráž v okolí parlamentu, kričali „gestapo". Napätie sa na chvíľu vyostrilo, keď niekto z davu hodil do policajtov fľaše. Samotní rečníci vyzvali prítomných, aby do policajtov nič nehádzali. Konflikty sa na mieste snaží riešiť aj policajný antikonfliktný tím.

Pred Národnou radou (NR) SR v Bratislave pokračuje protest proti opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu 24. júla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR – Dano Veselský


Pred dav pravidelne chodia viacerí opoziční poslanci, najmä z ĽSNS či z mimoparlamentného hnutia Republika. Protestujúcich informujú o dianí v parlamente a povzbudzujú ich v demonštrácii. Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vyzvali, aby využil právo veta a návrh novely stiahol z rokovania parlamentu. Po poslednom vystúpení opozičných poslancov sa protestujúci chceli dostať cez stojacich policajtov do parlamentu. Neskôr hromadne volali na tiesňové číslo 158. V okolí protestu bola na niekoľko minút aj obmedzená trolejbusová mestská hromadná doprava.