Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

NRSR: Predsedovi parlamentu neprináleží posudzovať vyhlášku ÚVZ

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

Úrad verejného zdravotníctva sa dôsledne oboznámi s obsahom písomného stanoviska Generálnej prokuratúry SR a následne sa vyjadrí k protestom Žilinku.

Bratislava 28. januára (TASR) – Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásením schôdze koncom decembra 2020 len reagoval na vzniknutú situáciu, neprináleží mu vykladať a posudzovať vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Pre TASR to uviedla Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová v reakcii na štvrtkové vyhlásenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, že úrad dvoma vyhláškami porušil zákon. Jedna z nich umožnila zúčastniť sa na rokovaní NR SR aj poslancom pozitívnym na ochorenie COVID-19.

"Úrad verejného zdravotníctva vo Vestníku vlády SR zo dňa 27. decembra 2020 umožnil aj pozitívnym poslancom ako osobám v osobitnom režime zúčastniť sa na rokovaní parlamentu. Predseda zvolaním schôdze reagoval len na vzniknutú situáciu, ktorá nastala. Zároveň, predsedovi parlamentu neprináleží vykladať a posudzovať právne normy, v tomto prípade Úradu verejného zdravotníctva SR," uviedla pre TASR Jurcová.

Vyhláška hlavného hygienika SR z 27. decembra 2020 umožnila koncom roka poslancom rokovať aj napriek tomu, že boli viacerí pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, alebo boli po kontakte s pozitívnou osobou v preventívnej karanténe. Poslanci sa deň na to zišli na schôdzi, aby odobrili zákon, na ktorý potrebovali 90 hlasov.

Porušenie vidí generálny prokurátor aj vo vyhláške z 10. januára 2021, ktorá sa týka nariadenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie SR. Úrad podľa Žilinku nemal oprávnenie upraviť výnimky z izolácie a karantény a výnimky pre osoby v osobitnom režime.

ÚVZ reagoval, že sa dôsledne oboznámi s obsahom písomného stanoviska Generálnej prokuratúry SR a následne sa vyjadrí k protestom Žilinku.