Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Národná rada vyjadrila znepokojenie nad smrťou Jozefa Chovanca

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Zo záznamu priemyselnej kamery vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Národná rada (NR) SR vyjadrila ľútosť a znepokojenie nad smrťou občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku na letisku Charleroi vo februári 2018. Zároveň odsúdila neprimeraný zákrok belgických orgánov a zaviazala vládu požadovať riadne vyšetrenie udalosti, ako aj vyvodenie zodpovednosti. Rodine a blízkym zosnulého vyjadrilo plénum úprimnú sústrasť. Parlament tak urobil prijatím uznesenia k úmrtiu Jozefa Chovanca a zásahu belgických bezpečnostných zložiek na svojom stredajšom mimoriadnom rokovaní. Do pléna ho predložili šéf parlamentu Boris Kollár a podpredsedovia Juraj Šeliga (Za ľudí), Milan Laurenčík (SaS), Gábor Grendel (OĽANO) a Peter Pellegrini (nezaradený).

„NR SR odsudzuje neprimeraný a hrubý postup bezpečnostných zložiek Belgického kráľovstva pri zadržaní a zákroku voči pánovi Chovancovi," píše sa v uznesení. Zaviazali tiež vládu SR, aby s využitím všetkých diplomatických a právnych prostriedkov intervenovala u vlády Belgického kráľovstva za účelom riadneho vyšetrovania a vyvodenia trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti vo vzťahu k zákroku belgických bezpečnostných zložiek.

„Špeciálne s ohľadom na primeranosť ako aj jeho intenzitu a extrémistické prejavy jednej zo zasahujúcich príslušníčok belgickej polície, ktorá sa na zákroku podieľala," priblížilo vedenie parlamentu. Vláda má tiež požiadať o informácie z vyšetrovania zákroku a postupu bezpečnostných zložiek a informovať NR SR.

Parlament zároveň vyjadril protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a zatajovaniu dôkazových materiálov.

„Vyzýva na vyvodenie politickej zodpovednosti voči tým, ktorí sa na týchto nezákonných aktoch podieľali," hovorí uznesenie. Európsky parlament vyzvala NR SR, aby vzhľadom na policajnú brutalitu spojenú s použitím extrémistických a xenofóbnych prejavov vyjadril svoj politický postoj k prípadu, monitoroval jeho vývoj a dohliadol na spravodlivé a urýchlené vyšetrenie.

Belgické kráľovstvo má tiež podať vysvetlenie, ako sú chránené ľudské práva a zachovávaná prezumpcia neviny, ak sa slovenskému občanovi namiesto pomoci dostalo neľudského zachádzania. Rovnako vyzýva k systematickejšiemu zápasu proti prejavom fašizmu v belgickej polícii aj proti národnostným a etnickým predsudkom voči občanom strednej a východnej Európy. Žiada tiež, aby sa komisár Európskej komisie pre spravodlivosť Didier Reynders zaoberal prípadom neľudského zaobchádzania s občanom SR, a teda aj EÚ.

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.