Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

I.MATOVIČ: Premiér je bezpečnostným rizikom pre SR

Na snímke v popredí poslanec NRSR Igor Matovič (OĽaNO), vpravo v pozadí predseda vlády SR Robert Fico počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od predsedu vlády chcel šéf OĽaNO vedieť, prečo prikázal parlamentu rokovať o jeho odvolaní uprostred víkendu a v noci.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Robert Fico (Smer-SD) ako predseda vlády preukazuje očividnú neschopnosť a neochotu zaviesť účinné mechanizmy na zamedzenie korupcie, je stredobodom korupcie a je s ňou zrastený. Je preto bezpečnostným rizikom pre SR. Vyhlásil to dnes líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý za opozičných poslancov predniesol v pléne v rámci mimoriadnej schôdze NR SR návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi.

"Umožnili ste vytvoriť skorumpovaný systém a stratili ste preto akékoľvek morálne právo zastávať post predsedu vlády. Ako premiér dlhodobo a systematicky povyšujete korupčné správanie na štátnu doktrínu," odkázal Matovič Ficovi, ktorý podľa jeho výpočtov pripravil konkrétnymi rozhodnutiami občanov o 11,5 miliardy eur.

Zároveň mu vyčítal nedávnu kauzu nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. "Boli ste upozornený na to, čo sa tam deje. Ani ste len nereagovali a celý čas ste toto konanie kryli. Takýto prístup je dôkaz, že ochotu bojovať proti korupcii predstierate a korupciu svojich nominantov kryjete,"povedal šéf OĽaNO.

Fotogaléria z mimoriadnej schôdze




Matovič uznáva a považuje za dobrý krok, že po medializovaní kauzy prišla o miesto ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a Renáta Zmajkovičová o post podpredsedníčky NR SR. Toto ale boli podľa jeho slov pešiaci, kým voči predstaviteľom z Košíc si Fico zasiahnuť nedovolí, lebo má strach. Predstaviteľov vládnej strany sa tiež pýtal, v čom sú iní ako piťovci. "V tom, že máte kravaty? Aj Al Capone nosil kravatu," upozornil.



Od predsedu vlády chcel Matovič vedieť, prečo prikázal parlamentu rokovať o jeho odvolaní uprostred víkendu a v noci. "Čoho sa bojíte? Prečo robíte všetko pre to, aby sa o tejto schôdzi dozvedelo čo najmenej ľudí? Konáte ako slaboch, ktorý sa bojí pravde pozrieť do očí," dodal.

Keďže Matovič prednášal a zdôvodňoval návrh na konanie tejto schôdze, poslanci na jeho vystúpenie reagovať nemohli. Urobiť tak môžu až po otvorení rozpravy, do ktorej sa písomne prihlásilo 23 členov snemovne. Následne bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Až po tom, ako vystúpia všetci rečníci, príde na rad samotné hlasovanie o vyslovení nedôvery. Do rozpravy sa prihlásilo aj 13 Ficových ministrov.