Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Šimečka:Minister vnútra,ktorý porušil zákon, nemá vo funkcii čo hľadať

Na snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) počas mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka 23. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Šutaj Eštok podľa neho vedome a opakovane prekročil čiaru v súvislosti s porušením zákona.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Minister vnútra, o ktorom nezávislý súd skonštatuje, že porušil zákon a on sa následne tomu súdu vyhráža, nemá na svojom poste čo hľadať. V úvode schôdze k odvolávaniu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) to skonštatoval podpredseda parlamentu a šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

"Máme dve nezávislé rozhodnutia súdov, podľa ktorých minister v rozpore so zákonom odstavil funkcionárov policajného zboru, Kišša a Mašina. Minister dobre vedel, že títo dvaja policajti majú status chránených oznamovateľov, čiže na to potrebuje súhlas úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti," vyhlásil Šimečka s tým, že minister o súhlas nepožiadal.



Šutaj Eštok podľa neho vedome a opakovane prekročil čiaru v súvislosti s porušením zákona. Dodal, že rezort vedie amatérsky a arogantne. Minister má podľa Šimečku právo robiť personálne výmeny, no Šutaj Eštok to nerobil profesionálne, formálne správne a s elementárnou slušnosťou.

Šutaj Eštok je podľa neho "poslušným nástrojom pomsty" voči príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry, ktorí vyšetrovali kauzy vlád Smeru-SD. Myslí si, že jeho agendou je slúžiť premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). "Slovensku majú vládnuť ľudia, ktorí sa vo svojom remesle vyznajú, ktorí konajú v prospech ľudí a nie v prospech svojho pána," uzavrel.