Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Smer-SD žiada mimoriadnu schôdzu k prípadnému ovplyvňovaniu volieb

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Smer-SD hovorí o tom, že voľby môžu byť ovplyvňované v súvislosti s návštevou skupiny slovenských štátnych úradníkov a mimovládok v Bruseli.

Bratislava 8. júna (TASR) - Opozičný Smer-SD podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Chce na nej rokovať o "prípadnom neoprávnenom ovplyvňovaní volieb", ktoré majú byť 30. septembra. Okrem poslancov Smeru-SD návrh podpísali aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. TASR o tom informoval tlačový odbor strany.

Smer-SD hovorí o tom, že voľby môžu byť ovplyvňované v súvislosti s návštevou skupiny slovenských štátnych úradníkov a mimovládok v Bruseli. Šéf Smeru-SD Robert Fico ich kritizuje za to, že mali v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu.

Fico tiež skritizoval plánovanú komunikačnú kampaň NATO, ktorej cieľom je posilniť povedomie verejnosti o prínose členstva NATO pre bezpečnosť SR, uistiť verejnosť o schopnosti NATO posilňovať bezpečnosť SR a zvýšiť informovanosť o význame udržania podpory Ukrajiny pre bezpečnosť SR. Fico upozornil, že kampaň sa má konať cez leto a má byť určená pre ľudí vo vekovej a vzdelanostnej kategórii, ktorá kopíruje voličov Smeru-SD. Považuje to za zásah do volebnej kampane.

V návrhu uznesenia Smer-SD pripomína, že Slovenská republika je podľa Ústavy SR zvrchovaný, demokratický a právny štát a zároveň odmieta všetky formy "neoprávneného zasahovania do suverénnych vnútorných záležitostí SR a neoprávneného ovplyvňovania volieb do NR SR".

V uznesení tiež Smer-SD žiada, aby NATO kampaňou nevstupovalo do súťaženia strán pred voľbami, aby verejnú súťaž na kampaň zrušilo a aby akúkoľvek informačnú kampaň na podporu členstva SR v NATO organizovalo až po konaní parlamentných volieb a aby sa táto kampaň viedla priamo pod symbolmi NATO.

Žiada tiež Veľvyslanectvo USA v SR, aby sa "zdržalo akýchkoľvek zásahov do priebehu predvolebnej kampane na území SR a okamžite ukončilo bilbordovú kampaň hrubo zasahujúcu do vnútorných záležitostí SR".